Am prins si la adancimi mari dar si in mal in apa de 30cm. Somnul se duce peste tot. Pe lac de baraj s-a ridicat unul la clonc de la 51m sub barca. Nu s-a ridicat insa mai sus de -40m probabil din cauza diferentei de presiune. Am intepat unii la -35m. Cei mici fiind scosi in forta s-au umflat ca mingiile si nu se mai puteau scufunda. Dupa o vreme au tras un ragait s-au desumflat si dusi au fost.
Vedeti aici despre ce lac este vorba si un somn mai imbracat luat la -35m.
Glanis-combat - Vidéo Dailymotion
Vine acuma primavara, platicile vor incepe sa traga spre maluri, somnii vor fi chiar dedesupt la 1m de ele. O naluca plimbata pe acolo va fi atacata.
Stiu gropane care au intotdeauna somn, nu de asta ii si prind, pentru ca e locul lor de odihna. Problema e ca nu sunt singurul pescar de somn care stie gropanele, asa ca de multe ori le-au vizitat altii inaintea mea si somnii activi au fost capturati. Asta e pe Sena.
Pe Rhone si Saone locurile de odihna sunt tot gropanele. Insa prinzi somn pe la toate adancimile, in deriva, astia sunt pestii activi. Sunt si locuri unde sunt stransi pestii activi in permanenta, sub baraje, de exemplu. Sunt si rauri unde pescuiesc vara care sunt foarte atipice. Sunt complet salbatice, fara baraje, fara navigatie, mici cascade, locuri cu curent foarte rapid, si adancimi care se schimba in permanenta de la 0 la 2,5m in "gropane". Apa fiind foarte limpede somnii sunt greu de capturat ziua. Ei stau ascunsi sub copacii cazuti. Iau tot timpul o masca cu mine si ma scufund doar ca sa vad pestii. Foarte interesant.
Se intampla ca unele exemplare sa se odihneasca chiar in curent in plina albie. E de ajuns sa fie o radacina sau un smoc de alge si vezi cate o namila in spatele acestui mic adpost. Vara trecuta i-am sarit unui somn in carca doar ca sa-i fac o surpriza.
In astfel de rauri greu poti prinde somni in timpul zilei. Insa seara la geamandura se schimba situatia. Numai ca mie nu-mi prea place pescuitul static.