Parerea mea este insa alta. De exemplu, somnii incep sa fie activi deja de pe la 8-10°. Acuma, ca apa are peste 16° in Rin, ar trebui sa iasa unul dupa altul la pozat. Nu numai in Rin, ci si pe Po. Si totusi, unde-s somnii?
Informer, nu la acele concluzii voiam sa ajung, ci, unde cautam pestii, cum, cind si cu ce, in functie de temperatura apei. Sau chiar nu conteaza, si incercam pina “isi dau drumu’” toot pe acelasi loc, cu aceasi momeala!?
Ati facut vreodata diferenta la stilul de pescuit in functie de temperatura apei? Ati remarcat un alt comportament la o diferenta deja de 2°? Pestii traiesc in mediul acvatic, nu prea cred ca are vreun rol mare schimbarea de temperatura in aer, ci in primul rand a apei, al mediului unde traiesc.
Haideti sa va dau un exemplu… de vreo 3 saptamani Thomas tot la clonc insista, pe gropane. Nimica, zero… nici macar unul cit palma nu s-o desprins de pe fund. Concluzie? Nici una, in afara de: “nu mai sunt somni in Rin“. Eh, si daca-i asa, si-o propus Thomas sa mearga la bibani, intr-un golf al Rinului. Aici, temperature apei avea deja 20°(!), si spre surprinderea lui, coada de peste nu a vazut. Dupa multa plimbareala cu barca, a observant insa miscare intr-un mal unde nu s-ar fi gandit niciodata sa pescuiasca. Apropiindu-se, a vazut platici, crapi, lini, babusti, cum se plimbau pe acea zona, cu apa limpede. SI, MARE i-a fost surprinderea cind pe sonar a aparut temperatura de 18°. Aceasta temperature s-a mentinut doar in acea zona mai protejata, restul lacului avand cu 2° mai mult.
Si atunci, in loc sa-i pescuiasca pe pestii vazuti, si-a propus sa nu-i deranjeze si a plecat dupa sculele de somn. 2 lansete, 2 monturi plasate in zona, rezultatul a fost un somn de 2,44 m. A doua zi, dupa ce nu s-a mai intamplat mare lucru, s-a dus si a inspectat zona. In jurul pasnicilor misunau si somnii, unele umbre care depaseau lejer 2 m.
6 bucati a reusit sa numere, si l-a ales pe cel mai aproape de el. A lansat la spin, dar o secunda inainte a inhalat o platica si s-a tirat. Dupa o pauza de vreo 2 ore linistite, a montat iar spinul de stiuca, un Abu de 60 grame, mulineta de 4000 cu fir textil de 0,25, si ghinionul face ca la a 2-a lansare sa dea ca-n butuc. Drill de 1,5 ore intr-un golf fara obstacole, ca-n vana, cu finalizare: 2,3 m si 95 kg, o somnoaica extrem de viguroasa. Dupa 1,5 ore acesta inca nu a fost oboist, dar Thomas l-a luat de falca de prima data cind a iesit sus si nu i-a dat drumul, cu toate ca se zvarcolea ca un crocodil. Rezultatul a fost rani destul de grave la ambele maini si un peste superb!
In fine, 2 zile nu a putut sa-si miste bratele de la febra musculara din urma drillului, si acuma inca nu poate tine bine lanseta in mainile zdrelite
Am vorbit cu Tilo sambata, si l-am intrebat cum merge cu pescuitul la clonc. Mi-a raspuns ca apa are 17° in Rin si toti somnii sunt in mal, la apa de 2-3 m, si ca el acuma acolo ii cloncaneste.
Am vorbit de multe ori cu Erwin, care merge pe lacuri la crap. De mai mult timp el cauta pestii in functie de temperature apei, la adancimi diferite.
Sinccer sa fiu, nici eu nu prea am dat pina acuma mare importanta temperaturii apei, dar cred ca pe viitor trebuie sa ma documentez mai bine si sa adaptez stilul si locurile de pescuit in functie de temperature apei.
Astept in continuare si alte pareri.