Mda si la mine primul contact cu aerograful a fost cu un aerograf chinezesc in genul celui descris de Anem.Numai ca,pe acela l-am folosit impreuna cu un compresor fara tanc care scotea maximum 2 bari.Cand l-am primit spre folosinta,adica de a-mi vopsi vreo 10 woblere,nu stiam cum functioneaza un aerograf,pe dinauntru,si nici cum trebuie curatat.Asa ca prima sedinta de vopsire a fost un cosmar..Dupa un timp,sand am hotarat ca imi iau aerograf,am zis in sinea mea ca voi ruga un amic pescar care este pictor sa ma invete ce trebuie sa fac.Pe forumuri,era exclus sa ridic subiectul tocmai din cauza categoriei pomenite de Adiwolf..Cand l-am sunat pe amicul meu,si i-am spus ce vreau,la bufnit rasul si mi-a zis ca in lumea pictorilor,aerografia e asa,cam ca a 5-a roata la carutza..Asa ca am inceput sa scormonesc forumurile unde se vorbea de aerografie..Iata la ce concluzii am ajuns..
1.Compresorul este esential.
2.Aerograful nu trebuie sa fie neaparat cel mai scump pentru a-ti face treaba cu el..
3.Trebuie ales in functie de aplicatia dorita
.
4.Trebuie sa innveti sa il manuiesti corect,altfel nu functioneaza.Parte esentiala aici este curatirea.
Curatirea aerografului este in directa legatura cu tipul constructiv.Desi toate fac acelasi lucru,sant construite relativ diferit.Primul aerograf pe care l-am luat in vizor a fost iwata neo cn.Eram la un clik distanta sa il comand cand am dat de un review in care zicea ca respectivul model avea ceva probleme cu centrarea duzei.
NEO for Iwata Review - Don's Airbrush Tips.
Pe atunci nu stiam ce inseamna sa cureti un aerograf..Imaginati-va ca diuza aia trebuie desurubata cu cheita aia ,si diuza este al naibii de mica.Daca duza se infunda,sau schimbi vopseaua,trebuie sa cureti duza bine.Este destul de complicat sa infiletezi-desfiletezi duza.Stiu asta pentru ca atunci cand mi-am comandat un harder@steenbeck am primit si un ''hobbyx''-un aerograf chinezesc copie dupa iwata.Spre deosebire de restul lumii(se pare)la h@s,duza culiseaza liber pe ax,si se autocentreaza prin stringerea cu mina a capacului duzei.Mult mai usor de manevrat-spalat-curatat decit duzele cu filet.
Hansa 381 and 481 Airbrush models.
Totodata la duzele cu filet,exista riscul sa se rupa filetul in corpul erografului si atunci situatia e cam albastra.La h@S,acest risc este mic pentru ca filetul capacului diuzei este mult mai mare si este suficienta stringerea cu mana ,fara cheita.
Insa chiar si asa,am reusit sa vopsesc multumitor cu hobbyx-ul respectind cateva chestii simple..
-Nu am bagat in el vopsea recomandata pentru duza mai mare.El are duza de 0.2.si am folosit doar vopsea recomandata pentru duza asta.Clar ,vopselurile metalizate ,care se recomanada de la duza de 0.3 in sus,nu merg in el,se infunda duza.Poate ca ar merge daca se dilueaza ,dar eu nu ma pricep,si prefer sa folosesc ''dupa carte''
-Nu am lasat niciodata aerograful sa stea cu urme de vopsea in el.Daca am avut de asteptat intre straturi,am bagat apa calduta in el.
-Am curatat duza cat de des am putut cu scobitori cu sectiune rotunda.Pe viitor o sa imi comand si niste scule speciale in acest sens..
-Acul l-am scos intotdeauna prin fata ,si nu prin spate,pentru a nu permite acumularea vopselei de pe ac in interiorul corpului..
La acest amanunt,harder-ul iar este superior pentru ca levierul tragaciului este fixat mai bine la harder si cand scoti acul, levierul nu iese din locasul lui,decit arareori.In schimb la hobbix,daca n-ai grija,levierul iese foarte repede afara,si e un chin sa il pui la loc in pozitia corecta.Oricum ,dupa ce iti iei un aerograf,clar ,mai trebuie unul asa ca urmatorul va fi un silverline,cu duza de 0.2 pentru detalii fine si cu limitator la tragaci,pentru ca nu am asa experienta cu vopsitul sa ma pot lipsi de acest amanunt cand vopsesc detalii mai fine..