Este greu de raspuns la o astfel de intrebare fara a "pune mana".

Bateriile pe care le-ai folosit au capacitate suficienta astfel incat sa faca fata la o variatie de consum daca asta chiar ar exista (si daca bateriile nu-s "pe moarte")... dupa parerea mea insa, daca ai doua frecvente sau una nu-i foarte mare diferenta din punct de vedere al consumului, n-am intalnit nicaieri o astfel de precizare.
In ideea ca poate totusi e o problema de consum, iti recomand sa verifici in primul rand toate CONTACTELE, de la baterie pana la sonar: borne de baterie, eventuale "innadituri" de cabluri, inclusiv pinii mufelor de pe sonar... daca vezi ceva oxidari, curata, da cu "spray contact", strange etc.
Daca le verifici pe astea si totu-i OK dar se manifesta identic, spune-mi si "mergem mai departe".
Ai un voltmetru la dispozitie sa masori tensiunea la bornele bateriei
SI tensiunea cat mai aproape de sonar pe firele de alimentare, atunci cand se manifesta fenomenul?
In legatura cu condensatorul, nu se poate monta un condensator pe un fir, fie el plus sau minus.
Condensatoarele se pot monta in paralel, pe ambele fire de alimentare, cat mai aproape de sonar.
Daca vrei sa incerci, ia un condensator electrolitic de capacitate cat mai mare (> 1000uF) la tensiune mai mare de 16V si monteaza-l cu plusul la plus si minusul la minus cat mai aproape de mufa de alimentare a sonarului... n-are ce sa strice, eventual nu ajuta.
Parerea mea insa este sa mai astepti putin ca nu cred ca asta-i problema... condensatoare pe alimentare are si sonaru` inauntru.