Ilie, eu i-as zice oricui ca e "cel putin naiv" daca indrazneste sa compare Germania cu Romania. Cel putin legat de pescuit si cel putin cand se doreste aplicarea legilor dupa modelul "de afara". Si imi sustin parerea cu argumente in fata oricui (a se vedea postarile mele legat de acest aspect). Cine vrea sa aplice "reteta de afara" folosind "ingrediente romanesti"...este cel putin naiv. Nu zic ca nu e bine intentionat...dar...naiv.
Sincer, si eu cunosc un caz "interesant" legat de fluctuatia pestilor dintr-un lac de acumulare. Acum vreo 20 de ani, se prindeau FOARTE multi pasnici. Orice "papagal" putea pleca acasa cu cateva zeci de obleti, ceva carasi....Si rapitori se prindea relativ bine stiuca (doar stiuca, clean si biban contau ca rapitori). La un moment dat, populatia de pasnici cunoscut un declin formidabil. Abia daca mai vedeai cativa obleti.... Asta la 3-5 ani dupa ce AJVPS-ul local facuse o populare cu somni si salau.
Concomitent cu disparitia "pasnicilor", rapitorii (bibanii in special) au cunoscut o "explozie" de invidiat. Apoi, dupa o perioada, au inceput sa dispara bibanii. Suspectul de serviciu: salaul. Insa populatia de salau nu a cunoscut un "boom" demn de remarcat. Atunci cine a decimat bibanii? Urmatorul suspect: somnul. Dar nici somni nu au fost prinsi atat de multi incat sa justifice fluctuatiile efectivelor de pesti... Acum in apa respectiva, rapitori au mai ramas doar 2: salaul si somnul.
Curios e ca, in ultimii ani, au reaparut "pasnicii", bancuri uriase de obleti se pot observa la suprafata, pescuitul la platica nu mai reprezinta o "utopie". Si toate astea cu toate ca somnul se gaseste in exemplare mai multe (si mai mari).. Si toate astea, fara vreo populare externa.
M-a intrigat oarecum aceasta fluctuatie a efectivelor de pesti, si singura concluzie la care am ajuns eu e ca, fluctuatiile nivelului apei au influentat cel mai mult aceasta variatie a speciilor. Dupa ani la randul cand icrele pasnicilor ramaneau pe uscat, vreo 2-3 ani la rand, intre lunile aprilie-iunie, nivelul apei din baraj a ramas relativ constant... In perioadele de "declin", in aceeasi perioada, apa varia intre aprilie si iuni cu pana la 3-4 m.
Concluzionand, as vrea sa pot da vina pe somni pentru variatia pestilor din lacul respectiv, dar nu as avea dovezi. La fel cum nu am nici dovezi ca NU ei ar fi de vina.... Insa, daca este "ajutata", natura va gasi intotdeauna o varianta sa echilibreze cumva balanta.
PS in perioada de "boom" al bibanilor, salaul se prindea cel mai bine (de departe), la pesti (naturali sau artificiali) pattern biban. Il ultimii ani, culorile naturale au revenit la putere