Salut Larry,
Mai intai ar trebui sa prinzi ceva incredere in montura de grund cu pluta, fiind cea mai des montura folosita in in toata Europa de west, mai ales in Germania, cu rezultate extraordinare. Cind am facut acum 3 ani la nemtzi carnetul de pescuit, am invatzat niste chestii noi, care de fapt le stiam si erau si logice, dar nu le-am folosit niciodata in avantajul meu, ma refer ca nu le-am folosit cu intentzie!
Pestii se impart in multe feluri, categorii: forma corpului, nr de aripioare, mediul de trai (ape de munte, ses, de apa salmastra..), printre altele si forma gurii. Aceasta categorie, ultima, se imparte in 3 subcategorii: gura jos = pesti ce se hranesc in special de jos (crap, mreana, scobar), de pe grund; gura dreapta = pesti ce se hranesc in special intre ape; gura in sus = pesti ce se hranesc in special de jos in sus, intre ape si la suprafata.
Pe prietenul nostru, somnul, l-as incadra la ultima subcategorie (evident, nu?). Bine-nteles ca exista si aici exceptii, asa cum la crap exista posibilitatea sa-l prinzi uneori la suprafata, cu o felie de paine alba. Dar asta e rarite!
Cum poti prezenta somnului momeala intre ape?:
- la grund pescuind cu pluta pe forfah
- la pluta, variind adincimea dupa bunul plac
- la spining (wobbler, oscilanta, rotativa, guma…)
- la suprafatza, legind sub pomi montura
- la clonc, variind adincimea dupa bunul plac
Dupa cum vezi, la 3 din cele 5 stiluri, somnul urca de jos in sus la momeala, iar la spining si montura grund cu pluta ia momeala pe verticala.
Tu te-ai hotarit sa pescuiesti din barca la grund cu pluta. OK, e alegerea ta. Eu as pescui cu 1 montura la grund cu pluta, max 2, iar cu alte 2 lansete la pluta, lasate in urma barcii. Daca ai apa de 14 metrii, o montura la pluta prezentata la 2 metrii de grund, iar una la 7 metrii adincime. Asa acoperi toate straturile de apa si poti testa ce-i mai bun. Nu intr-o sesiune de pescuit, ci intr-un sezon.
Acum, la intrebarile tale:
- da rezultate oriunde! pluta de grund se poate folosi in orice curent de apa, dar depinde si de momeala. Intr-un curent f puternic nu as folosi pluta cu peste viu (il termina rapid cu vibratiile), ci as incerca prin alta metoda sa ridic pestele de pe grund; cu buchet de rame, fara probleme in curent
- sigur ca se poate lansa, dar nu asa de mult ca si fara; daca dai din barca as folosi montura cu pluta de suprafatza pt distante mari, o poti lasa in curent si 100 metri in spatele barcii; sau te montezi pe mal si duci momeala cu barca unde vrei tu; sau montezi plumbul jos, forfahul cu pluta deasupra plumbului, asa poti lansa ceva mai bine; grund + pluta + peste viu se lanseaza lennt, nu departe de barca, pt asta sunt alte metode
- orice momeala se poate folosi: buchet rame, peste mic, peste mai mare (1 kg), lipitori, miez de scoica, orice…; aici trebuie insa avut grija si folosita corect marimea plutei si lungimea forfahului (1,5 pina la 3 metrii). E un joc intre cele 2 si momeala folosita si curentul apei: curent mare = forfah lung = pluta mare; momeala mare = pluta mare; eu folosesc la smoc de rame cu ancora de 2/0 si carlig de 8/0 o pluta de 20 grame in curent normal. La pestisor de 35 cm o pluta de 40 grame la curent normal. In trusa am de 10 - 20 - 30 - 40 si 60 grame plute de grund, la un curent f puternic pot si combina 2 plute una dupa alta. Daca ai macrou viu, atunci cu ala sa dai. Daca nu ai si merge bine la mate, as combina 10 rame cu putin mate macrou. Sau alt peste ce se gaseste din abundenta, un peste nu prea rapid, cum ar fi platica.
Eu am luat la Dunare la crap de 0,5 kg un somn de 1,3 metrii. La caras de 0,75 kg am avut deja 2 somni in lansete ce nu iam reusit scoate (au intrat in stanci si au taiat firul). Dar am prins la caras de 0,5 kg si somn de 1 kg (pe Olt). Nu te pripi sa pui o platica de 25 - 35 cm, rezista f bine in cirlig si e mai atractiva decit carasul sau crapul.