Vreau sa-i raspund lui Cornel.
Pescuitul nu este o stiinta exacta, dar pentru a avea niste rezultate multumitoare trebuie multa munca, rabdare, timp, informare, studiu si experimente pe diferite balti. Pescuitul la intamplare este doar pentru amatori. De peste 10 ani notez intr-o agenda toate sedintele de pescuit la crap inclusiv orele, nada, momeala si montura pentru fiecare captura; date despre vreme, solunar, temperatura, vant, presiune, ph-ul apei; date despre rezultatele vecinilor din stadurile apropiate. Mai notez retetele nadelor folosite la fiecare partida. Apropo de nade, de peste 5 ani de cand i-mi fac singur boiliesurile pastrez in programul de calculator retetele cu cantitatile exacte ale componentelor si procentele de proteine, carbohidrati si grasimi rezultate pentru fiecare tip in parte. Avand toate aceste date in timp am putut trage anumite concluzii.
Am facut toate aceste lucruri pentru ca mi-am propus acum multi ani sa ajung in situatia sa pot sa prind crap in situatia in care ceilalti pescari de pe balta nu au nici macar o singura prezentare. Am facut teste pe balti cu densitate relativ mare de crap si experimentat apoi pe balti capricioase, dificile si cu densitate mica. Toata aceasta munca conteaza acum cam 75%, restul este hazard.
Vreau sa incerc ceva similar si in tehnica pescuitului la somn.