Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

Dragă oaspete, bine ai venit la: Forum Pescuit la Somn. Dacă cumva ești pt. prima dată pe această pagină, te rog citește tot ce scrie la Ajutor. Acolo îți va fi explicat cum să navighezi prin acest forum. După aceea te poți înregistra pt. a putea folosi toate funcțiunile acestui forum. Folosește formularul de înregistrare Înregistrează-te, pentru a-ți crea un cont de utilizator sau informează-te mai întâi complet și detaliat asupra procesului de înregistrare. Dacă cumva te-ai înregistrat deja, te poți aici autentifica.

anem

Super Moderator

• Autorul acestui subiect este »anem«

Răspunsuri: 3 275

Locație: carpi

• Scrie un mesaj privat

1

miercuri, 21. noiembrie 2012, 11:28

Lansete rigide sau moi …

Ideea topicului a venit dintr-un altul in care discutandu-se despre uzura mulinetei in cazul unei lansete rigide s-a ajuns la a se discuta despre lansete rigide, avantaje si dezavantaje ale acestora. Vazand ca e frig si tot mai putini cauta somnul in perioada asta ma gandesc ca ar fi un subiect OK de dezbatut.

Acum, eram curios ce foloseste lumea de aici ... adica lansete rigide sau lansete mai moi in cautarea somnului. Pe mine ma intereseaza mai mult partea de spinning dar se poate discuta la fel de bine si despre lansetele folosite la alte metode.

Eu nu sunt adeptul teoriei aleia cu aspiratia nalucii si alte minuni de genul asta si cred ca ar fi OK sa nu intram in toate detaliile astea.

Eu folosesc o lanseta care este destul de rigida, adica este mai rigida decat multe lansete de spinning greu pe care am pus mana. Ca si comparatie as putea sa pomenesc anumite serii de la Shimano (Nexave, Beastmaster, Speedmaster), de la G.Loomis (ProBlue), St.Croix sau BlackCat si Rhino care toate mi s-au parut moi in comparatie cu ceea ce folosesc eu (vorbesc de rigiditate nu de putere). Multi ar spune ca o lanseta prea rigida nu permite o inhalare suficienta a nalucii in timp ce multi ar spune ca ai sanse mult mai mari de a strapunge placa osoasa a somnului cu aceste lansete.

Nu pot sa imi exprim nici un punct de vedere aici pentru ca pescuiesc de prea putin timp dupa somn ... am avut si capturi la fel cum am avut si rateuri cu lanseta folosita dar niciodata nu am dat vina pe rigiditatea ei ci mai mult consideram ca ori somnul nu a prins bine naluca, ori triplele nu au reusit sa ajunga in pozitie buna de intepare ori mai stiu eu ce alte motive.

Voi ce folositi si ce parere aveti despre chestia asta?
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

Răspunsuri: 1 467

Locație: Arad

• Scrie un mesaj privat

2

miercuri, 21. noiembrie 2012, 13:11

Eu unul sint de exact aceeasi parere ca si tine...
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

ovidiu

Știucă

Răspunsuri: 811

Locație: Timişoara/Jud.HD Sîntandrei

• Scrie un mesaj privat

3

miercuri, 21. noiembrie 2012, 13:47

Pentru staţionar de pe mal folosesc WFT Bigfish şi Riverman, ambele de 3 m iar pentru barcă am unul de 2m rigid. Nu am experienţă dar, până acum, părerea mea este că sunt bune beţele rigide, vârf de sensibilitate medie şi acţiune progresivă. Aş fi preferat ca lanseta de 2m să fie mai lungă cu aproximativ 20cm şi puţin mai sensibilă pe vârf. În barcă, cu lansetă moale nu prea văd să te descurci uşor.

La spining mi-e greu să cred că aspiră năluca cu o forţă care îndoaie vârful lansetei, caz în care, în momentul atacului, ar trebui să simţi un şoc mic iar în fracţiunea următoare smucitura puternică, teoretic cel puţin.
Salut şi bucuraţi-vă de natură.

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

4

miercuri, 21. noiembrie 2012, 14:58

Parerea mea este urmatoarea:
(1) la spinning, singurul posibil avantaj pe care-l vad la un bat moale este ca amortizeaza mai bine socurile in cazul in care pescuiesti cu fir fara elongatie (textil) si ai frana stransa prea tare, caz in care poate ceda un element al liniei sau "gura" pestelui daca agatarea e mai superficiala. In rest numai dezavantaje la precizia aruncarii, sensibilitate etc. Nici io nu cred povestea cu aspiratu`, mi se pare ca-i destula distanta de la varful lansetei la naluca sa permita deplasari laterale, daca nu cumva aspira pestele naluca de la cativa metri... :rizi: .
(2) la crap de exemplu, chiar mi-am cumparat bete mai moi cu actiune parabolica pentru ca, la 90% din crapii pe care-i prind pe la baltile din zona, cu un bat de 3,5lb nici nu mi-era clar daca am prins ceva sau nu pana nu-i vedeam... :rizi: .
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

5

miercuri, 21. noiembrie 2012, 17:50

Pescuiesc la rapitor, cu naluci, dinainte sa se numeasca spinning . :zambet: Am inceput cu lanseta Germina ... Intepatul unui peste era la limita cazutului din barca ( foloseam si fire mono ). Mai tarziu mi-am cumparat de la Baltzer o lanseta IM8 care era prezentata in poze cum i se uneste varful cu cotorul fara sa se rupa . Am fost impresionat de acest lucru , mai ales ca era mult mai usoara decat Germina mea . Cu "echilibristica" in barca a ramas la fel :zambet: . Prin '96 un prieten si-a cumparat o lanseta din Cabelas , pe nevazute. A "gresit" cu aprecierea datelor tehnice si a intrat in posesia unei lansete rigide , fata de ce foloseam in cercul nostru de prieteni. Nici nu vroia sa puna mana pe ia suparat pe aprecierea gresita ( costa si ceva mai mult ). Ambitios din fire am decis sa ma "sacrific" eu cu lanseta respectiva la partida urmatoare . Greu a fost pana a trecut prima "teapa"... In acea secunda am crezut ca trebuie sa plesneasca ceva ...Eu eram obisnuit cu "ale mele " :zambet: M-am adaptat incet, incet, am sesizat avantajele si de atunci am inceput sa fac un pescuit mult mai precis de la aprecierea structurilor si pana la inteparea rapida a pestilor ( cautam in special salaul ). Mai mult , am inceput sa cau bete cat mai rigide , cat mai usoare si totodata rezistente . Coincidenta facea ca aceste caracteristici se gaseau la bani ceva mai multi , valabil si acum .
In urma cu aprox.5 ani am inceput chiar "prepararea" blank-urilor pentru a obtine calitatile enumerate mai sus.
Acum parca sunt "orb" la pescuit fara un bat rigid si ... normal ... firul textil ( un alt mare pas in spinning ).

Cred ca mi-am spus parerea cu "povestile mele " ... :zambet:

• Scrie un mesaj privat

6

miercuri, 21. noiembrie 2012, 17:56

In urma cu aprox.5 ani am inceput chiar "prepararea" blank-urilor pentru a obtine calitatile enumerate mai sus.

La ce anume te referi cind spui ,'preparare'??

In rest,citind,parca m-am vazut pe mine urmind cu mici diferentze,aceiasi pasi..
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:

7

miercuri, 21. noiembrie 2012, 18:11

Am folosit blank-uri de Cormoran -Thunder Stick 2,70m . Inele Kigan cu un singur picior . O lanseta ducea undeva la 4-5 mil , fara manopera.( Se vindeau cu 6-7 mil .)
Mai nou am gasit un alt blank bun : Baracuda Pilk . Munca de doua zile numai cu curatatul ...

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

8

miercuri, 21. noiembrie 2012, 19:36

Si eu folosesc bete rapide . Inclusiv batul de somn .Ma refer la spinning . Anul asta am prins doi somni care nu au absorbit voblerul ,iar acesta s-a agatat cu ambele ancore undeva in zona superioara gurii somnului .O fi fost batul prea rapid? Precizez ca foloseam un vobler lipless. Deoarece i-am scos pe amandoi nu mi-am mai pus problema actiunii batului ... :ochi:

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

9

joi, 22. noiembrie 2012, 07:23

Lansete rigide sau moi...

De la caz la caz, de la peste la peste! Uneori te vei bucura ca ai avut un bat mai rigid, alteori te va dezamagi.
La crap:
Cu citiva ani in urma pescuiam exclusiv la crap, cu lansete de 3,5lbs Rod Huthinson. Super faine, frumoase si bune! Pe balti, no problem. Dar, pescuind cu ele la Dunare langa mal, pierdeam crapii unul dupa altul. Forta pestelui in combinatie cu curentul apei pe o distanta mica de la carlig la lanseta ducea la dezgatarea pestelui dupa citeva sec. de drill. In schimb Duta, cu lansete super moi de 2,5 lbs nu a pierdut nici unul, ii putea tine efectiv pe loc, acestia arcuind lanseta pana in cotor.
La salau:
La salau cu peste viu la fix/ grund in apa curgatoare, cu o lanseta feeder cu varf moale ai cele mai mari sanse sa prinzi salaii ce inspira pestisorul.
La gume insa, n-am reusit sa coordonez naluca cum trebuie nici cu lanseta de 30 grame, nici cu 50-60 grame, pana n-am pus mana pe un Speedmaster 2,7 m 100 grame modelul vechi, fara pluta pe manier, adica manierul gol. Super bun la condusul nalucii, la simtitul nalucii si al muscaturii, si super rapid la intepare.
La somn:
Pescuind la distanta mare, ar fi nevoie de un bat mai rigid pt a transmite cat mai bine intepatura. Insa un drill de la distanta cu un somn de +2m si lanseta rigida, te rupe de spate. In adevaratul sens al cuvantului. Si nici la metoda legatul la copac sau geamandura nu-s prea bune. La fel si din barca sau spinning, unde muscaturile pot veni la o distanta f mica de pescar, acestea pot fi extrem de brutale, si nu o data s-au trezit pescarii dezechilibrati si… hop in apa. :)
La peste mic la verticala:
Cu o lanseta moale la Bibani tot a doua contra e in gol :( Cu una putin mai rigida/rapida, bibanasii raman aproape singuri intepati.
Insa cu o lanseta ceva mai rigida si rapida, trasaturile babustilor (chiar si a celor de 30 cm) se lasa asteptate sau aproape nevazute.

Eu folosesc atat lansete rigide cit si lansete moi pina la f moi, depinde insa de stilul de pescuit si specia vanata.

La pescuitul somnului recomand tuturor lansete ceva mai moi, indiferent daca e la clonc sau fix, din mai multe motive:
- protejarea coloanei in drill cu somnii mari
- lansetele rigide au mult carbon si putina fibra, fiind astfel destul de casante; fortele imense ce se dezvolta pe blank in drill cu somnii mari duc deseori la pocnirea blancului, o adevarata explozie
- lansetele mai moi sunt din compozit carbon+fibra, fiind astfel mai ne-pretentioase la transport, in barca sau la drill. Aici, asa cum ati vazut in multe videoclipuri, contrele trebuie date cu putere si in repetare, pt ca forta contrei sa ajunga pina la carligele din gura somnului.

Cit despre absorbtia nalucii…!? Parerea mea este ca pe ape statatoare hrana luata de somn este mai mult absorbita, iar pe ape curgatoare, rapita.
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

• Scrie un mesaj privat

10

joi, 22. noiembrie 2012, 08:07

Tocmai de aceea sint asa de multe lansete pe piata,e un lucru bun,zic eu, caci fiecare isi poate alege lanseta cu care se impaca mai bine,atit el , cit si stilul pe care il practica..

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

11

joi, 22. noiembrie 2012, 08:49

Sigur ca da, asa este, nu se poate generaliza si bine ca sunt atatea tipuri...

Mie personal mi-a pocnit o lanseta din full carbon in drill: Picasa Web Albums - Zoran - Black Cat Ver...
Am aflat dupa aceea ca nu era singura din acea serie. Usoara, rapida, rigida...dar nu pentru somni de +2m.

Iar lanseta Zebco Rhino 300 g, cu multa fibra in ea, se indoia pina in cotor ca guma si somnii mari cam faceau ce voiau cu ea. :)
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

ovidiu

Știucă

Răspunsuri: 811

Locație: Timişoara/Jud.HD Sîntandrei

• Scrie un mesaj privat

12

joi, 22. noiembrie 2012, 13:27

După ce am citit postările de mai sus am ajuns la concluzia că nu ştiu ce înseamnă -o lansetă rigidă-. Ce înseamnă o lansetă rigidă? Cum se comportă în dril, se arcuieşte?
Salut şi bucuraţi-vă de natură.

• Scrie un mesaj privat

13

joi, 22. noiembrie 2012, 14:12

O lanseta rigida este o lanseta care nu are flexibilitate..
O lanseta poate parea rigida ,datorita faptului ca este intr-o clasa mare de putere ,heavy sau ex-heavy,atunci cind o scuturam la rece poate parea ca si un par..insa cind este supusa unei solicitari pe masura ei,atunci se arcuieste frumos,preluind din socurile pestelui..devine ...de fapt, arata ca este flexibila... ...

Lansetele din grafit pot transmite mici socuri in mulineta cind sint folosite la woblere-aici le vad eu ca fiind rigide,in timp ce un grafit cu modul mai jos,facut pe scrim de fibra de sticla,este mai permisiv,preluind din vibratiile puternice ale nalucii..si mai valabil in cazul lansetelor de fibra de sticla..

Acuma,fiecare foloseste pe cea care ii place mai mult..