Lansete rigide sau moi...
De la caz la caz, de la peste la peste! Uneori te vei bucura ca ai avut un bat mai rigid, alteori te va dezamagi.
La crap:
Cu citiva ani in urma pescuiam exclusiv la crap, cu lansete de 3,5lbs Rod Huthinson. Super faine, frumoase si bune! Pe balti, no problem. Dar, pescuind cu ele la Dunare langa mal, pierdeam crapii unul dupa altul. Forta pestelui in combinatie cu curentul apei pe o distanta mica de la carlig la lanseta ducea la dezgatarea pestelui dupa citeva sec. de drill. In schimb Duta, cu lansete super moi de 2,5 lbs nu a pierdut nici unul, ii putea tine efectiv pe loc, acestia arcuind lanseta pana in cotor.
La salau:
La salau cu peste viu la fix/ grund in apa curgatoare, cu o lanseta feeder cu varf moale ai cele mai mari sanse sa prinzi salaii ce inspira pestisorul.
La gume insa, n-am reusit sa coordonez naluca cum trebuie nici cu lanseta de 30 grame, nici cu 50-60 grame, pana n-am pus mana pe un Speedmaster 2,7 m 100 grame modelul vechi, fara pluta pe manier, adica manierul gol. Super bun la condusul nalucii, la simtitul nalucii si al muscaturii, si super rapid la intepare.
La somn:
Pescuind la distanta mare, ar fi nevoie de un bat mai rigid pt a transmite cat mai bine intepatura. Insa un drill de la distanta cu un somn de +2m si lanseta rigida, te rupe de spate. In adevaratul sens al cuvantului. Si nici la metoda legatul la copac sau geamandura nu-s prea bune. La fel si din barca sau spinning, unde muscaturile pot veni la o distanta f mica de pescar, acestea pot fi extrem de brutale, si nu o data s-au trezit pescarii dezechilibrati si… hop in apa.
La peste mic la verticala:
Cu o lanseta moale la Bibani tot a doua contra e in gol :( Cu una putin mai rigida/rapida, bibanasii raman aproape singuri intepati.
Insa cu o lanseta ceva mai rigida si rapida, trasaturile babustilor (chiar si a celor de 30 cm) se lasa asteptate sau aproape nevazute.
Eu folosesc atat lansete rigide cit si lansete moi pina la f moi, depinde insa de stilul de pescuit si specia vanata.
La pescuitul somnului recomand tuturor lansete ceva mai moi, indiferent daca e la clonc sau fix, din mai multe motive:
- protejarea coloanei in drill cu somnii mari
- lansetele rigide au mult carbon si putina fibra, fiind astfel destul de casante; fortele imense ce se dezvolta pe blank in drill cu somnii mari duc deseori la pocnirea blancului, o adevarata explozie
- lansetele mai moi sunt din compozit carbon+fibra, fiind astfel mai ne-pretentioase la transport, in barca sau la drill. Aici, asa cum ati vazut in multe videoclipuri, contrele trebuie date cu putere si in repetare, pt ca forta contrei sa ajunga pina la carligele din gura somnului.
Cit despre absorbtia nalucii…!? Parerea mea este ca pe ape statatoare hrana luata de somn este mai mult absorbita, iar pe ape curgatoare, rapita.