Datele trecute pe lansete sunt pur informative si incearca sa defineasca puterea lansetei.
La lansetele de crap spre exemplu valoarea trecuta in lbs exprima greutatea care atarnata de varful lansetei ( lanseta tinuta in pozitie orizontala ) o indoaie pe aceasta pana cand varful face un unghi drept cu solul ( sau cotorul ).
La spinning valoarea de 60-120g ( sa zicem ) exprima plaja de greutate a nalucilor cu care se incarca bine lanseta ( asa se spune ).
Nu cred ca inscriptioneaza cineva lanseta cu valoarea greutatii cu care aceasta se rupe. Este total aiurea.
In primul rand conteaza pozitia de lucru a lansetei .Cu lansete de spinning si cu fire foarte rezistente se scot somni mari fara sa le rupem chiar daca tot "ansamblul" depaseste mult parametrii lansetei ... . Pe urma conteaza "ce facem" cu greutatea sfecificata. Una este sa o ridici incet cu lanseta si alta este sa incerci sa o arunci cat mai departe.
Asa ca daca pe o lanseta de somn scrie 30 lb nu cred ca este indicat sa aruncam o greutate de 30lb cu ea ...
Peste toate acestea intervine comertul . Va spun din experienta.
Un exemplu : Vartejele pe este specificata rezistenta se vand mult mai bine decat celelalte ... iar in aceasta perioada cel mai bine se vinde "nada de apa rece"

. Am mai vazut si fire de apa rece ...
Lucrez cu firma Hakuyo de cativa ani . Au avut si au un textil de spinning bun. De anul trecut am facut o eticheta pentru acel fir in care se pune accent maxim pe greutatea pe care o tine ... Firul a fost vandut de 4 ori mai bine anul acesta !!! De ce ? Pentru ca mintea noastra trebuie "sa lucreze" cand cumparam ceva ...motiv pentru care trebuie sa ni se ofere "niste date" cu care sa lucreze.
P.S. Sfatul meu : Puneti mana intotdeauna pe o lanseta , nu cititi ce scrie pe ea .