In sfarsit s-au dus zilele cu minus (de dimineata) in termometre..Daca Muresul ar putea vorbi ar plange cu lacrimi de sange..Imediat dupa dezghet baietii care stiu, au macelarit crapi ,somni si din putinii salai ramasi prin zona..Aflati inca in stare de semiletargie au cazut prada usor aprigilor manuitori de lanseta , intre care unii isi zic spiningari.Caracterul grotesc al situatiei este si mai mult subliniat de catre publicarea in M.O. a ordinului care stabileste niste masuri de protectie, fara a delimita clar acele zone..acest ordin intrand in vigoare cu vreo 2-3 saptamani inainte de incetarea efectelor acestuia(15 martie, parca).Totusi am vazut o faza care m-a uns la inima..Un pescar nu foarte avut, judecand dupa faptul ca a venit cu bicicleta la pescuit precum si dupa faptul ca nu avea lansete de top cum au asa zisi ''spiningari de elita'', a prins la o montura corecta (ceburaska plus guma, pe carlig de masura gumei, nu de marimea unei gafecapzid un crap imens pe care l-am estimat asa vizual undeva la 15-20 kg.Crapul a fost intepat in bot, in regiunea gurii dar din exterior..Era superb , soi din ala de pescarie , rotund si gros de nu se poate.Omul a reusit sa il lipeasca de mal dupa minute bune de dril moment in care eu si un amic, ne-am dus sa il ajutam..noi fiind in apropiere..Ei bine , pescarul ne-a dat lanseta, a prins de fir cu mana si a tras crapoiul cu capul pe namol, apoi a apucat de jig si l-a smuls din botul pestelui..A luat apoi lanseta de la noi si calm, natural , l-a impins cu cotorul acesteia la apa mai adinca..Mno , i-am strans mana omului aceluia , convins ca asa ceva nu vezi in fiecare zi..Apoi , s-au dezghetat si baltile..Dar asta cred ca v-am mai povestit aici..Apoi am lasat Muresul cu braconierii lui si ne-am dus pe Lipova , la stiuca, sa vedem daca mai tin minte nalucile de anul trecut..Am fost primii spiningari care am pescuit pe incinta cu stiuca dupa o perioada inceputa prin decembrie, cred, cand a dat inghetul..Apa era foarte mica , undeva la juma de metru, si intr-o parte mai era o banchiza de gheata care avea sa se topeasca rapid in soarele , cu dinti totusi, a amiezii..La prima lansare cu o oscilanta amicul meu s-a trezit in fir cu o torpila de amur de vreo 6-7 kile , prilej numai buna sa testeze frana unui Vanquish nou de 2500..Eu am inceput la fel cu oscilante, si am reusit sa prind doua stiuci una la vreun kil si ailalta la vreo 2 kile la o oscilanta Berti si ailalta la o oscilanta copie dupa o irlandeza..Erau maraite rau, si nu dadeau decisiv nici chiar dupa o perioada destul de lunga in care nu au fost pescuite..La un moment dat mi-a venit ideea sa dau cu ceva foarte mic. Si cum aveam la mine woblere facute iarna asta , intre care un mini cranck de 3 cm floating, de pelicula, caruia i-am zis Ruby..l-am pus la treaba. Evident folosind o lanseta light..Si nu mica mi-a fost surpiza cand m-am pomenit cu o stopare brutala si firul a plecat in lateral..buah cand i-am dat una direct in frana o intrat..dril de senzatie cu light-ul si in final reusesc sa o pun pe mal..Spre norocul meu Ruby era complet inhalat si statea cuminte printre faldurile branhiilor..l-am scos totusi fara probleme printre operculi fara a vatama foarte mult pestele..La nici 5 minute dupa stiuca asta mai intra una tot pe Ruby , de data asta fara finalizare , ca totusi microwoblerul avea pe el carlige pentru clean..habarnamApoi a urmat o perioada de acalmie..mai dadeau cate un tzac si ataT..apoi spre seara s-au activat din nou..Am mai ratat una faina , tot pe light la o guma , moment in care am zis ca iau totusi Hydra ...scotocesc prin cutii si dau de un minnow productie proprie de 10 cm tot de pelicula cu puternic balans pe flancuri, o naluca care mai prinsese pe Lipova..Ma duc cu el in zona cu stuf , cioate si agaturi si il pun la treaba..Dupa cateva lanseuri...buum..ma loveste, intep, lanseta se face colac si dupa o secunda firul face plici si ramane ...moalehelpppIo sa fac cu inima..dupa cateva secunde naluca iese la suprafata la vreo 20 m de mine..Adun firul si ce sa vezi..pocnise exact la nodul dintre struna metalica si fluorocarbon.Iau ailalta lanseta pun un rapala jointed si dai si dai ,sa agat woblerul care avea in bot doar struna ..Nah treaba asta mi-a luat vreo 20 de minute pina cand reusesc sa trag firul fix pe wobler si acesta sa ramana agatat..ufff...Refac toata instalatia gandindu-ma ca mai am putin si trebuie sa plecam, deja fiind crepuscul afara..Lansez din nou minnowul si bang , atac..ratez..imi vine sa mor..Woblerul avea pe burta o dubla cu varfurile orientate in sus , ca sa nu se agate prin cioate..Imi zic ca de aia am si ratat si ma pune naiba sa intorc dubla cu varfurile in jos..Evident ca la urmatorul lanseu am agatat...mortal..priesttt..o cioata..Am pus rapid alta struna si am scos din cutie un cranck de pelicula pe care ma pot baza oricand in pescuitul de seara spre noapte..Si nu m-am inselat...am mai ratat un atac, dar am si avut o captura care a si incheiat partida cu un scor de 4 prinse si vreo 4 sau 5 ratate...