Un subiect foarte interesant, cel putin pentru mine.
Multi pescari in Romania nu "prea" sunt de acord cuuu... scule special concepute pentru pescuitul la somn, scule grele. Ei spun ca dacă ești "priceput" în arta dril-ului, îl scoți pe mustăcios și cu o lanseta de crap sau de spining de șalău. Ce-i face sa creadă asta, sunt una sau doua povestiri auzite pe undeva, un dril filmat și postat pe YouTube, și ceva somni de până in 1,5 metrii prinși la aceste linii ușoare (adica maxim 30 de kg). Deci, câteva exemple ce le putem număra pe degetele de la doua mâini, care pentru mine sunt EXCEPȚII.
Cite rupturi sau eșecuri în timpul dril-urilor cu linii ușoare se întâmplă în fiecare an, la sute de pescari, asta nu documentează nimeni.
O alta scuza pentru folosirea de scule "ușoare", pe care am auzito destul de des, este următoarea: la noi în Romania nu cresc somnii atât de mari pentru a folosi linii grele de somn. Nu înțeleg, de unde știu ei treaba aceasta, dacă 95% din somnii ce intra la linii ușoare - scapă? Somnul creste cit timp trăiește, si cu cit are mincare mai multa, creste mai mult, iar exemplare de 80 de kg nu sunt rare!
Chiar si mie mi-au scapat la Dunare 3 somni imenși, cu toate ca n-am avut jucarii, ci am fost dotat pentru giganti: lanseta, fire, cârlige, carabine, mulinete… absolut totul, și totuși unul mi-a rupt și 2 mi s-au dezgatat in dril.
„…
vai, ce frumos lucrează lanseta, ce acțiune are, ce senzații tari…!“ și dril-ul durează câte o ora. Aceste texte nu-și au rostul la pescuitul de somn. De obicei aceste driluri lungi se termina în favoarea somnilor, asa cum puteti vedea si in video-ul urmator. Aici sunt 2 prieteni de ai mei, Mario si Johen, care au filmat un dril de somn intrat la linie usoara de șalău. A fost al 5-alea somn pierdut in dril anul acesta, doar datorita liniei ușoare și drilu-lui indelungat. Abia când s-au dus cu linie special de spining la somn au reușit sa captureze un somn de 2,06 metrii, cu o greutate de 73 de kg.
Ce parere aveți voi despre mărimea somnilor din apele romane? Va-ți multumi cu un total de 5 somni pe an de maxim 1,5 metrii sau, sperați totuși la capturi și mari și multe? Adică asa, la 10 - 15 somni de peste 2 metrii și încă 40 - 50 de somni sub 2 metrii. Daca sperați intradevar la astfel de capturi și vi le si doriți, n-ar trebui sa pescuiti la sigur? Adică cu linii concepute pentru aceste dimensiuni?