Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

Dragă oaspete, bine ai venit la: Forum Pescuit la Somn. Dacă cumva ești pt. prima dată pe această pagină, te rog citește tot ce scrie la Ajutor. Acolo îți va fi explicat cum să navighezi prin acest forum. După aceea te poți înregistra pt. a putea folosi toate funcțiunile acestui forum. Folosește formularul de înregistrare Înregistrează-te, pentru a-ți crea un cont de utilizator sau informează-te mai întâi complet și detaliat asupra procesului de înregistrare. Dacă cumva te-ai înregistrat deja, te poți aici autentifica.

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

21

11.09.2014, 15:07

Complicate legile astea nemtesti. De aia vin toti sa pescuiasca in landul unde stau eu : Frankreich. :rizi:
Aici am voie sa retin cat peste vreau ( vorbesc de ape publice) sau sa eliberez tot ce vreau. Iar eu eliberez absolut TOT ! Toti cei pe care-i frecventez fac la fel. Si suntem din ce in ce mai multi.
Nu vorbesc de pestele oceanic, acesta in functie de specie si de talie poate ajunge si la cuptor. Dar ce trebuie pentru o masa. Nici pestele oceanic nu-l pastrez pentru congelator sau pentru vecini.

mane81

Știucă

Răspunsuri: 1 433

Locație: Romania Rm Valcea-Italia Modena

• Scrie un mesaj privat

22

11.09.2014, 16:58

Imi amintesc cand eram mic cum ma duceam cu tata la pescuit si luam acasa tot pestele prins, in adolescenta imi amintesc ca in anumite partide prindeam atat de mult peste incat umflam pisicile si cainii bunicii.Am tot continuat sa duc tot acasa pana am venit in Italia unde am vazut pentru prima data pescari ce eliberau capturile, da din pacate eu pana sa vin aici nu am vazut pe nimeni atunci cand ma duceam la pescuit sa elibereze ceva, nu imi amintesc nici sa fi avut vreodata o discutie cu cineva despre eliberarea pestilor in copilaria sau in adolescenta mea.Cu alte cuvinte am fost crescut cu mentalitatea sa duc acasa tot ce prind, lucru ce am facut pentru multi ani.Eu am ani buni de cand eliberez 99% din pesti ce ii prind, de ce doar 99% ? pentru ca inca pescuiesc si la stationar unde folosesc momeala vie:platici, carasi si altele.
Ce m-a facut sa incep sa eliberez pestii la inceput a fost cred ceea ce am inceput sa citesc pe internet despre "universul" asta pescaresc, chestia e ca ma simt implinit atunci cand stiu ca pestii eliberati de mine inca inoata liberi, pentru mine e o satisfactie imensa atunci cand merg la pescuit si nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi peste 20, 30 de ani sa nu mai pot pescui pe o anumita apa pentru ca tot pestele a fost pescuit si luat acasa.Nu judec pe nimeni daca nu elibereaza tot ce prinde cu toate ca in sinea mea nu sunt de acord cu ei insa imi permit sa judec gresit pe cei care baga tot ce prind in traista.Imi permit sa ii judec pe connationali mei ce traiesc traiesc aici in Italia si pleaca acasa cu porbagajele pline de peste unii dintre ei il vand.Oameni astia nu pot invoca scuza saraciei, pentru ca un salariu aici iti permite sa iti cumperi de mancare de la magazin.Asta e parerea mea...

Răspunsuri: 22

Locație: Bucuresti

Profesia: economist

• Scrie un mesaj privat

23

11.09.2014, 17:40

Benefic pentru apa, nu contest ca, C&R, ar fi un pas mare inainte, dar consider ca retinerea cantitatilor maxim legale, starpirea braconajului si limitarea poluarii ar avea efecte MULT mai bune asupra populatiei piscicole decat promovarea C&R la scara larga. Degeaba dai tu drumul la 30 de pesti intr-o partida de pescuit cand "Gicu de la Scularie" grebleaza sau curenteaza a 2-a zi 100 de pesti....
Pana acum 30 de ani, raurile erau pline de peste. Daca traversai descult raul Motru ( unde am copilarit si am inceput sa pescuiesc ) iti intrau o multuime de pesti sub talpi, acum poti sa mergi kilometri si nu mai vezi un peste. Poluarea si braconajul sunt responsabile pentru situatia de azi. Cred ca C&R o sa aiba intradevar o influenta si in Romania, abia dupa ce braconajul si poluarea vor fi reduse.

Tyrael

Știucă

Răspunsuri: 601

Locație: Rm Valcea

• Scrie un mesaj privat

24

11.09.2014, 20:20

Si eu sunt c&r f aproape de nokill, totusi pastravul de vidra... :) Cu privire la legi, nu cred ca au nici o legatura, lucrul acesa trabuie facut moral, legile in pescuit (ca despre el este vorba) sunt de multe ori prostesti si facute de oameni care nu sunt nici pescari nici iubitori de natura. Totul trebuie facut consimtit si dictat de moralitatea fiecaruia si nu dictat de legi. Si da, faptul ca tu iei 2-3 pesti la fiecare partida afecteaza ecosistemul, pentru ca sunt multi altii care fac acelasi lucru. Pestele de apa dulce poate fi usor inlocuit si destul de ieftin cu peste marin, superior in orice aspect. Sa nu mai expunem problema apelor ultra-poluate.

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

25

12.09.2014, 06:51

Zic ca Tyrael are dreptate. Personal mai duc cate un peste acasa .Din anumite specii mai "comestibile" .Insa raportul este mai mare in favoarea C&R ...Ieri din vreo 12 salaiasi am oprit doi pentru consum ca altfel nu mai scapam cu viata :rizi: Nu suport insa SACOSARII :nervos: Nu cred ca trebuie explicat termenul ...

Ps: am un nepotel ,de la cumnatul meu, de cca 3 anisori :bucuros2: Am fost cu el duminica trecuta la o balta unde in timp ce bei o cafea mai si pescuiesti. Nepotelul zice : " Alin , sa prindem un peste sa-l ducem acasa sa-l prajim" :doarecapu: La trei anisori ...La intrebarea mea ca de unde ,ce si cum ...mi-a spuus ca asa stie el ca trebuie facut ,lucru care l-a aflat de la o colega de joaca, o fetita de 5 ani! E greu fratilor ...dar nu imposibil! :noroc:

Răspunsuri: 98

Locație: Galati

Profesia: Economist

• Scrie un mesaj privat

26

12.09.2014, 07:46

A`pai daca de mici stiu din astea... :gandesc: Am inceput sa eliberez de buna voie de mic copil, ca asa imi spunea taica-miu ! Tot ce prindeam, ciortanica mica, moaca, salaias, avatei sau vreun peste mai rar cum ar fi mreana si alte specii le dadeam drumul. Am crescut cu ideea asta de mic si am ajuns sa evoluez in a elibera cand prind prea mult peste si sa retin 1-2 mai rasariti sau daca am vreo captura foarte mare nici nu ma gandesc sa nu ia avant de unde a venit. In rest retin exact cat pentru o masa daca prind specia vizata , un salau sau vreun ciortan...iar o moaca pana in 6 kile se poate retine. Au fost perioade cand vroiam sa gatim o masa de peste si nu aveam din ce...intrau numai pui de somn si ciortanica mica..asa ca meniul se schimbase in paste bologneze. :rizi: Nu tu caras, nu tu platica.. Si nu numai o data.. :noroc:
Treaba asta am patit-o cand am eliberat o captura mai rasarita si se uitau unii lung la mine ca apoi sa aud de prin boscheti '' -Iote-l ma si pe asta ce prost este, da drumul la pesti'' Sa nu mai zic cand strangeam gunoaiele... dar am observat ca, in ultimul timp sunt din ce in ce mai multi care fac curat si elibereaza, vazut in direct...fata de acum multi ani cand nu vedeai cam pe nimeni sa-si stranga gunoaiele sau mai ales sa elibereze ce-i sub dimensiunea legala. Incet si sigur dar foarte incet zic eu, lucrurile se misca.. :bravo:
'' Carpe diem ! ''

rudy

Oblete

Răspunsuri: 14

Locație: cluj napoaca

• Scrie un mesaj privat

27

12.09.2014, 09:02

Cred,nu sunt convins ca intr-o mare masura mai mult ne place sa pescuim decat sa mancam peste.
Faptul ca vedem cum se indoaie betele,fortam mulinetele,avem ori nu driluri specataculoase,cautam raspunsuri pe apa ori sub apa,
admiram natura,precum si up-grad -ul care ne omoara an de an,plus vesnica competitie cu tine insusi in cautarea unui peste mai mare,
ne face sa pretuim mai mult ideea de a elibera decat a pune pe farfurie pestele.

Deci C & R !!! :pescuit:

zamfi

Știucă

• Scrie un mesaj privat

28

12.09.2014, 18:09

Personal iubesc pescuitul si nu gastronomia :rizi: Insa citind cu atentie si posturile din urma ,in special al lui ovidiu , nu am putut sa nu ma intreb daca nu suntem egoisti...Adica omul ,in alte vremuri ,vana si pescuia ca sa supravietuiasca .Acum ,in general , pescuim de placere ,pentru a satisface poate si ceva instincte ramase intradevar din alte vremuri.Insa ,vrem nu vrem ,hai sa recunoastem ca placerea noastra cauzeaza chinuri pestilor! Chiar daca era aia cu pestii care nu simt durerea ,etc :gandesc: Acest mod "civilizat" de a chinui vietati ,in speta pesti ,unii il numesc chiar ...sport! :soc:

Ca sa nu o mai lungesc ...oare ce este intradevar mai uman :gandesc: : sa prind pestii ,sa-i omor ca sa supravietuiesc sau sa prind pestii si sa-i eliberez pentru ca acest hobby ma face pe mine ,om , sa ma simt bine? Si apoi ,normal , sa declar ca sunt pescar SPORTIV deoarece eu nu omor pestii ,doar ii chinui asa putin...
Deci hai sa vedem cam ce parere aveti voi . Nu de alta ,dar azi maine ne vom trezi ca o sa militam pentru interzicerea totala a pescuitului de ..placere!

Ps: Ovidiu U ...cine te-a pus sa scrii postul ala?! :bravo:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Autorul acestui subiect este »Zoran«

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

29

12.09.2014, 18:24

Insa ,vrem nu vrem ,hai sa recunoastem ca placerea noastra cauzeaza chinuri pestilor! Chiar daca era aia cu pestii care nu simt durerea ,etc Acest mod "civilizat" de a chinui vietati ,in speta pesti ,unii il numesc chiar ...sport!

Zamfi, asta credem noi! Nu vom sti niciodata, abia dupa ce vb cu ei, si ne vor relata prin ce "chinuri groaznice" trec ei in timpul unui drill :rizi:
In alta ordine de idei, somnii mari sunt prinsi si reprinsi de vreo 5 ori pe an pe Po, pozati si eliberati, toti sanatosi si mai mari an-de-an. Crapii in baltile de C&R de sute de ori sunt reprinsi! Si nici unul cu semne ca ar fi fost chinuiti :noroc:

PS: cel mai rau si mai chinuitor gasesc pestii care sunt tinuti zile intregi in giuvelnic, sa nu moara sa nu se imputa, pina nu ajunge pescaru' acasa cu pestele. Aici nu se chinuie pestele? Sau cind e tras pe lat, sau asa zisa "agrafa" ore intregi pina se pleaca acasa, si in masina se asfixiaza (sau se ineaca?) pina ajunge in bucataria pescarului. Si acolo e aruncat in chiuveta, pina nu sta la povesti inca vreo ora doua cu prietenii sau urca pozele pe FB... si in chiuveta, unii pesti inca mai dau din gura in ultimele chinuri inainte de moarte. Asta chin, Zamfi, asta, nu drilul!

De ex, cum e poza aceasta impartita pe FB:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=…&type=1&theater
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

zamfi

Știucă

• Scrie un mesaj privat

30

12.09.2014, 21:32

De acord Zoran.Insa , parerea mea este ca daca nu am pescui deloc pestii ar fi mai fericiti! :rizi: Pentru ca ,indiferent cine ce zice ,o ancora in gura si un drill si de 10 s inseamna o trauma pentru peste ...Ca si eu daca-i dau la unul, zilnic, doi pumni in cap ,nu-l omor dar nici bine nu-i merge... Poate ati fi mai interesati de ce se intampla cu pestii prinsi de n! ori in crescatorii ,daca ati stii si cati mor si se descompun pe fundul lacului... Asta dupa o eliberare nefericita sau dupa un ghinion pur .Pe incinta la Cormoranul o gramada de stiuci sunt pur si simplu facute praf de marii "pescari C&R" :doarecapu: E drept ca inca misca ,nu sunt moarte si le mai prinde lumea in continuare...Sa va spuna Tyrael ce a vazut pe incinta! Pentru acele stiuci ,poate ca e mai uman sa fie omorate o data si gata, decat sa-si bata joc de ele niste oameni manati de pasiuni indoielnice! Clar ca aceste chinuri se vor prelungii daca pestele ajunge viu in portbagaj si moare pe drum,etc.

...

Vezi Zoran , uneori trebuie sa privim in oglinda si sa recunoastem ca nu ne prea meritam locul prin natura ...Si asta deoarece ne cam batem joc de ce este in jurul nostru doar pentru satisfacerea unor nevoi ...care nu tin neaparat de supravietuire! :nunteleg:
Personal inteleg ideea acestui topic si o sustin ,insa nu stiu daca "unitatile de masura" sunt intotdeauna corecte !Mai ales ca le stabilim noi si nu pestii. Pur si simplu daca vrem sa nu ne mai batem joc de pesti ar trebui sa nu mai pescuim! Decat ,eventual , cu aparatul de fotografiat ,filmat ,etc. Punct. :noroc:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

31

12.09.2014, 22:42

Zamfi, ideea subiectului era daca C&R, da sau ba! Vad ca mai mult se tinde spre "ba", ca sa nu chinuim pestii?! E ok, fiecare cu pererea lui... dar subiectul nu era deloc despre ce si cum sufera pestii, comparativ cu pumnii dati in cap oamenilor. :nunteleg: Daca vrei sa discutam despre asta, despre cit se chinuie un peste in drill, se poate deschide si un astfel de subiect.
Ce mai pot sa spun ca, au fost prinsi somni inainte de depunere, si dupa citeva saptamani au fost reprinsi. Pestii au reusit sa depuna, cu tot cu stresul drillului... :bucuros2:

Si mai e o chestie: C&R trebuie invatat! Daca nu se face bine, degeaba se face. Sa sti ca nu C&R omoara pestii, ci pescarii care nu se comporta cum trebuie cu pestele prins! :necajit: Sau vrei sa-mi spui ca cineva in Romania a invatat undeva cum sa se comporte cu un peste ca sa nu-l raneasca mortal? :gandesc: Pestii-s trasi cu putere din apa, frana nu lucreaza, minute intregi pe uscat la pozat, se zbate pe pamant sau pietre... mai rau, se zbate in brate si pica de la 1,5 m pe pamant, sau somnii sunt ridicati in sus de urle si atarna zeci de kile pe primele vertebre. Crezi ca ei sunt facuti sa porte greutatea lor atarnata? Nu, si atunci cum vrei sa supravietuiasca? :nunteleg: Crede-ma Zamfi, orice peste daca e tratat cum trebuie dupa drill si repus repede in apa, va trai bine merci mai departe fara sa putrezeasca pe fundul apei.

www.pescuit-la-somn.com

ovidiu.U

Șalău

Răspunsuri: 323

• Scrie un mesaj privat

32

13.09.2014, 08:38

Ps: Ovidiu U ...cine te-a pus sa scrii postul ala?!

Pai eu anm un tata socru care e total paralele cu pescuitul... adica se uita la pozele cu pesti, flmulete.. etc, stie ca ginere-sau e cel mai tare pescar..iar daca or fi alti mai tari probabil ca e ceva necurat la mijloc...
Ei si cum filozofam noi la margine de rom & Cola.. imi zice... Mai Ovi eu nu inteleg asta cu pescuitul sportiv, sau mai rau vanatoarea care zice-se e tot un sport (citat aproximativ).
VRei sa fii sportiv..sa te bucuri de natura.. nu intepi pestii, ii chinui si apoi ii dai drumul ca tu esti sportiv... mi-a zis ca a vazut un reportaj cu pescuit la tipari in NZ si acolo se pescuia cu un ciucure fara carlige.. daca iesea pestele pa mal (incurcat cu dintii in ciucure, bine.. daca nu, nu).
Iar parerea lui era ca pescuitul in carpodroame numai c&R e curata prostitutie.. iar pe ape natural...e firesc sa prinzi si sa pui un peste pe gratar.... A trebuit sa-i explic de ce dau drumul unor pesti din varii motive.. sub domensiune, prea singuri ca sa fac mizerie, sau pur si simplu langa un salau de 7kile arata rau un strap de 2.
Concluzia...
Inca mai filozofez cu socra-miu cu rom&cola...in timp ce roadem niste chipsuri de salau :)

Fir intins!
Pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

ovidiu

Știucă

Răspunsuri: 811

Locație: Timişoara/Jud.HD Sîntandrei

• Scrie un mesaj privat

33

15.09.2014, 09:06

Am eliberat de când am început să pescuiesc mai serios, am luat şi pentru mâncat. Am vizionat mai multe filmuleţe cu pescuit la crap şi la somn şi am observat ceva ce mi-a ridicat un semn de întrebare: prindeau peşte după peşte cu aceleş mişcări mecanice, cu expresii mai degrabă apatice şi îi eliberau. O rutină pur şi simplu pe care nu o înţeleg. Să te bucuri întradevăr în natură cred că înseamnă să înveţi să te mai şi opreşti şi să accepţi lucrurile aşa cum sunt,cel puţin la concluzia asta am ajuns eu. Prinde, ţine pentru casă dacă vrei, eliberează pentru protejarea speciei şi foarte important nu prinde cât ai putea.
Salut şi bucuraţi-vă de natură.

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

34

16.09.2014, 11:54

Dupa ce am deviat putin de la subiectul principal, cu diferite legi din alte tari, as vrea sa continuam sa mai discutam despre C&R in Romania.
Parerea mea este ca, daca incet-incet nu incepem sa ne facem ganduri asupra rapitorilor si a capturilor din viitor, vom ajunge sa prindem numai strapatani, marlite si moace. De ce cred asta? Ptr ca doar un peste mare, capital, poate produce pesti care vor ajunge si ei capitali, acestia ducind genele mai departe, si doar un peste eliberat se poate reprinde din nou, mai mare si mai puternic.

De exemplu, daca eu as avea de ales intre un salau de 2 kg si unul de 7 kg, as alege sa-l eliberez pe cel de 7 kg. De ce? Odata ptr ca asa exemplare sunt deja rare, si nu vad rostul sa le raresc mai mult (mai ales ca salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare), si ptr ca este aproape de marimea capitala, si posibil ca in 4-5 ani sa il reprind cu 10 kg. Un peste intradevar capital, visul a mii de pescari!

Sau daca as avea sa aleg intre un somn de 6-8 kg si unul de 20 - 50 kg, as lasa pe cel capital inapoi in apa si m-as multumi cu cel "mic", care are in jur de 1 m. Iar acesti somni de cca 1 m, nu cred ca e o problema de prins in Dunare...

Sa nu ma intelegeti iarasi gresit, nu condamn pe nimeni care duce acasa peste, in limita legala, si nici nu insist pe C&R 100%.
Asa cum am scris in prima postare din acest subiect, e vorba de C&R a exemplarelor mari, capitale sau al capturilor numeroase dintr-o partida.

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

35

16.09.2014, 12:28

Absolut de acord cu ce zice Zoran mai putin la partea cu "salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare"... n-as zice ca se prinde chiar asa, zilnic... hai sa zicem 0.5 - 1Kg pt. "nici o problema"... :zambet: .
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

36

16.09.2014, 12:51

partea cu "salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare"... n-as zice ca se prinde chiar asa, zilnic... hai sa zicem 0.5 - 1Kg pt. "nici o problema"...

Nah, si tu acuma... voiam sa spun ca NU sunt raritati! Deyu a prins de 2,2 kg seara la vobler, in mal, Paul a prins 2, ambii pe la 2 kg, ziua la gume... deci se prind mai des decit cei de 6 - 10 kg sau mai mari. Cristi R. a fost acum 2 saptamani la Dunare si a prins 6 bucati, toti intre 2 si 4 kg.

www.pescuit-la-somn.com

attila

Șalău

Răspunsuri: 282

Locație: Nördlingen/Resita

• Scrie un mesaj privat

37

16.09.2014, 13:32

Ptr ca doar un peste mare, capital, poate produce pesti care vor ajunge si ei capitali, acestia ducind genele mai departe, si doar un peste eliberat se poate reprinde din nou, mai mare si mai puternic.

Interesant. Doar ca vezi tu, ihtiologii considera ca, dupa o anumita varsta, calitatea materialului reproductional al pestilor scade mult ca valoare. Astfel, un exemplar "capital" produce mai putini urmasi decat exemplare tinere (La fel ca la oameni, aia de 20 de ani sunt mai buni reproducatori ca aia de 50). Pe termen lung, aceasta "logica" este paguboasa chiar pentru pesti...

De exemplu, daca eu as avea de ales intre un salau de 2 kg si unul de 7 kg, as alege sa-l eliberez pe cel de 7 kg. De ce? Odata ptr ca asa exemplare sunt deja rare, si nu vad rostul sa le raresc mai mult (mai ales ca salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare),

Eu l-as retine pe cel de 7. De ce? Pentru ca, conform legii, ar trebui sa ma opresc din pescuit si sa plec acasa sau sa practic c&R restul partidei. Am retinut limita maxima admisa... Apoi, am retinut un reproducator (asa batran cum e el)...
Daca as retine pestele de 2 kg, pana la limita maxima de 5 kg/zi, as mai putea retine inca 1-2 reproducatori. Legal am voie (nu ma luati cu moralul). Si atunci, e chiar indicat sa retii un peste "reproducator batran" decat 2-3 pesti "tineri reproducatori". Ala batran si-a trait viata...cinste lui. Aia tineri...mai au inca viitor...la fel si urmasii lor :D.

Sau daca as avea sa aleg intre un somn de 6-8 kg si unul de 20 - 50 kg, as lasa pe cel capital inapoi in apa si m-as multumi cu cel "mic"

Aici iti dau dreptate, si eu as face la fel. Si ma abat de la argumentele de mai sus...doar pentru un singur motiv. Un peste de 6-8 kg il poti "valorifica" ca mancare, unul de 20-50...nu prea. Nu vad rostul sa omori degeaba un peste de 50 de kg...

Cat despre frecventa capturilor de salai de 2-4 kg la Dunare.... inclin sa ii dau dreptate lui Informer. Capturi frecvente sunt cele de 0.5-1 kg, cele de 2-4 kg sunt destul de rare (mai ales spre limita celor 4 kg). Nu contest ca exista perioade si locatii cand se prind mai des exemplare mari si foarte mari... Insa, pescarul "normal" cu 10-20 de iesiri la Dunare intr-un an (fara barca, sonar si "ghid"), nu cred ca depasete 4-5 capturi peste 3-4 kg.
Voi ma urati ca sunt altfel, eu va compatimesc ca sunteti toti la fel.

pa00lsc

Șalău

Răspunsuri: 251

Locație: Arad

Profesia: Inginer Proiectant

• Scrie un mesaj privat

38

16.09.2014, 14:16

Si mie mi se pare drept sa eliberez atat exemplarele mici cat si cele trecute de "adolescenta"
Eu sunt pasionat si de gastronomie si daca ar fi sa fac o mancare de peste nu ar merge nici cu unul prea mic din care nu poti scoate un file, nici cu unul prea mare... pt ca stim cu totii odata dezghetatat nu putem taia o felie si sa-l inghetam la loc. Si peste 1.5-2 kg de peste cu os nu va fi mancat tot la o masa... poate doar impreuna cu pisica si catelul.
Asa ca si daca ne gandim sa pastram pestele pentru un preparat, nu avem o scuza sa tinem exemplare capitale. pe langa asta au carnea grasa si gretoasa.
In plus sa tii un peste capital pt transat e ca si cum ai jefui si omori in strada un veteran care a supravietuit pe n campuri de batalie in n razboaie.
Asa vad io treaba
Born to fish, forced to work...

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

39

16.09.2014, 14:29

Interesant. Doar ca vezi tu, ihtiologii considera ca...

Attila, si daca l-as prinde pe cel de 7 kile ca prima captura, tot i-as da drumul, nu l-as retine. Legea nu ma obliga sa retin primul peste. Asa ca il pot elibera, sau?

O alta chestie interesanta este ca, multi dintre noi comparam pestii cu oamenii. De ce? Un peste ajunge in 2 ani la maturitate si depune icre. Milioane de icre, si nu unul sau citiva prunci in 40 de ani, ca si oamenii… Depinde de specie, un peste poate trai intre 5 si 80 de ani. Un peste “batran” insa, nu isi trage basinile dupa el, asa cum facem noi, oamenii, drill-ul cu un astfel de peste capital arata cit de puternici si vigurosi sunt acesti pesti “batrani”. Nici nu intra in menopauza ca oamenii, nici nu se opresc din crestere ca oamenii, nici nu dorm ca oamenii… De ce sa ii comparam cu oamenii?

Iar ce considera „ihtiologii“, eu nu am auzit de asa ceva pina acuma, sorry. Daca ai documentatie care sa demonstreze asa ceva, chiar te rog sa imi trimiti sa o citesc.
Intradevar, exista studii facute pe aceasta tema, dar care au ca rezultat o dezvoltare rapida si limitata a pestilor din pescarii/ crescatorii. Nu prea mare, nu prea mic, optim ptr comert! Pestii cresc deobicei repede pina la o anumita marime, apoi bilantul costuri-profit scade. Crescatoriile nu au ce face cu pestii mari, sau prea mari, iar un peste capital s-ar putea sa nici nu mai depuna in captivitate. Probabil ca de aceea ii “mulg”, si nu asteapta sa depuna.
Iar in libertate, cu cit un peste e mai mare, are mai multa experienta cind e cel mai prielnic sa depuna icrele. Daca ai stat vreodata sa observi, sa urmaresti cind depun crapii icrele, mai intai isi fac de cap aia mai micii, iar exemplarele mari, intarzie chiar si cu 2 saptamani!
De ex unchiul meu a fost sef la una din cele mai mari crescatorii din Banat. Pesti reproducatori erau crapi capitali intre 10 si 20 de kg, toti aflati intr-o balta tinuta cit de natural posibil. Era balta cu mamele! Cea mai pazita si supravegheata balta din toata crescatoria. Dupa ce depuneau, si iesea puietul, acesta se recolta din balta, venea selectat si se impartea in alte lacuri.

Dar hai sa plecam de la ideea ta, ca un peste capital si asa nu mai e un producator bun, ca e “batran”, si ca la noi oamenii, care si-a trait viata, atentie! de ce sa nu adoptam si ideea: pai daca e batran, atunci nici de mancat nu-i mai bun, sau nu asa bun ca unul tanar!
Salaul de 7 kile sau 2 kile??? :gandesc:

www.pescuit-la-somn.com

ovidiu.U

Șalău

Răspunsuri: 323

• Scrie un mesaj privat

40

16.09.2014, 16:03

Salaul de 7 kile sau 2 kile???

Depinde de reteta... :zambet: pe la 3,750Kg e optim pentru mai multe aplicatii.. de la frantuzisme, la afumatura :)
Pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...