Dragă oaspete, bine ai venit la: Forum Pescuit la Somn. Dacă cumva ești pt. prima dată pe această pagină, te rog citește tot ce scrie la Ajutor. Acolo îți va fi explicat cum să navighezi prin acest forum. După aceea te poți înregistra pt. a putea folosi toate funcțiunile acestui forum. Folosește formularul de înregistrare Înregistrează-te, pentru a-ți crea un cont de utilizator sau informează-te mai întâi complet și detaliat asupra procesului de înregistrare. Dacă cumva te-ai înregistrat deja, te poți aici autentifica.
Pana acum 30 de ani, raurile erau pline de peste. Daca traversai descult raul Motru ( unde am copilarit si am inceput sa pescuiesc ) iti intrau o multuime de pesti sub talpi, acum poti sa mergi kilometri si nu mai vezi un peste. Poluarea si braconajul sunt responsabile pentru situatia de azi. Cred ca C&R o sa aiba intradevar o influenta si in Romania, abia dupa ce braconajul si poluarea vor fi reduse.Benefic pentru apa, nu contest ca, C&R, ar fi un pas mare inainte, dar consider ca retinerea cantitatilor maxim legale, starpirea braconajului si limitarea poluarii ar avea efecte MULT mai bune asupra populatiei piscicole decat promovarea C&R la scara larga. Degeaba dai tu drumul la 30 de pesti intr-o partida de pescuit cand "Gicu de la Scularie" grebleaza sau curenteaza a 2-a zi 100 de pesti....
Cu privire la legi, nu cred ca au nici o legatura, lucrul acesa trabuie facut moral, legile in pescuit (ca despre el este vorba) sunt de multe ori prostesti si facute de oameni care nu sunt nici pescari nici iubitori de natura. Totul trebuie facut consimtit si dictat de moralitatea fiecaruia si nu dictat de legi. Si da, faptul ca tu iei 2-3 pesti la fiecare partida afecteaza ecosistemul, pentru ca sunt multi altii care fac acelasi lucru. Pestele de apa dulce poate fi usor inlocuit si destul de ieftin cu peste marin, superior in orice aspect. Sa nu mai expunem problema apelor ultra-poluate.
Nu suport insa SACOSARII
Nu cred ca trebuie explicat termenul ...
Am fost cu el duminica trecuta la o balta unde in timp ce bei o cafea mai si pescuiesti. Nepotelul zice : " Alin , sa prindem un peste sa-l ducem acasa sa-l prajim"
La trei anisori ...La intrebarea mea ca de unde ,ce si cum ...mi-a spuus ca asa stie el ca trebuie facut ,lucru care l-a aflat de la o colega de joaca, o fetita de 5 ani! E greu fratilor ...dar nu imposibil!
Am inceput sa eliberez de buna voie de mic copil, ca asa imi spunea taica-miu ! Tot ce prindeam, ciortanica mica, moaca, salaias, avatei sau vreun peste mai rar cum ar fi mreana si alte specii le dadeam drumul. Am crescut cu ideea asta de mic si am ajuns sa evoluez in a elibera cand prind prea mult peste si sa retin 1-2 mai rasariti sau daca am vreo captura foarte mare nici nu ma gandesc sa nu ia avant de unde a venit. In rest retin exact cat pentru o masa daca prind specia vizata , un salau sau vreun ciortan...iar o moaca pana in 6 kile se poate retine. Au fost perioade cand vroiam sa gatim o masa de peste si nu aveam din ce...intrau numai pui de somn si ciortanica mica..asa ca meniul se schimbase in paste bologneze.
Nu tu caras, nu tu platica.. Si nu numai o data..
Insa citind cu atentie si posturile din urma ,in special al lui ovidiu , nu am putut sa nu ma intreb daca nu suntem egoisti...Adica omul ,in alte vremuri ,vana si pescuia ca sa supravietuiasca .Acum ,in general , pescuim de placere ,pentru a satisface poate si ceva instincte ramase intradevar din alte vremuri.Insa ,vrem nu vrem ,hai sa recunoastem ca placerea noastra cauzeaza chinuri pestilor! Chiar daca era aia cu pestii care nu simt durerea ,etc
Acest mod "civilizat" de a chinui vietati ,in speta pesti ,unii il numesc chiar ...sport!
: sa prind pestii ,sa-i omor ca sa supravietuiesc sau sa prind pestii si sa-i eliberez pentru ca acest hobby ma face pe mine ,om , sa ma simt bine? Si apoi ,normal , sa declar ca sunt pescar SPORTIV deoarece eu nu omor pestii ,doar ii chinui asa putin...
Insa ,vrem nu vrem ,hai sa recunoastem ca placerea noastra cauzeaza chinuri pestilor! Chiar daca era aia cu pestii care nu simt durerea ,etc Acest mod "civilizat" de a chinui vietati ,in speta pesti ,unii il numesc chiar ...sport!
Pentru ca ,indiferent cine ce zice ,o ancora in gura si un drill si de 10 s inseamna o trauma pentru peste ...Ca si eu daca-i dau la unul, zilnic, doi pumni in cap ,nu-l omor dar nici bine nu-i merge... Poate ati fi mai interesati de ce se intampla cu pestii prinsi de n! ori in crescatorii ,daca ati stii si cati mor si se descompun pe fundul lacului... Asta dupa o eliberare nefericita sau dupa un ghinion pur .Pe incinta la Cormoranul o gramada de stiuci sunt pur si simplu facute praf de marii "pescari C&R"
E drept ca inca misca ,nu sunt moarte si le mai prinde lumea in continuare...Sa va spuna Tyrael ce a vazut pe incinta! Pentru acele stiuci ,poate ca e mai uman sa fie omorate o data si gata, decat sa-si bata joc de ele niste oameni manati de pasiuni indoielnice! Clar ca aceste chinuri se vor prelungii daca pestele ajunge viu in portbagaj si moare pe drum,etc.
Daca vrei sa discutam despre asta, despre cit se chinuie un peste in drill, se poate deschide si un astfel de subiect.
Sau vrei sa-mi spui ca cineva in Romania a invatat undeva cum sa se comporte cu un peste ca sa nu-l raneasca mortal?
Pestii-s trasi cu putere din apa, frana nu lucreaza, minute intregi pe uscat la pozat, se zbate pe pamant sau pietre... mai rau, se zbate in brate si pica de la 1,5 m pe pamant, sau somnii sunt ridicati in sus de urle si atarna zeci de kile pe primele vertebre. Crezi ca ei sunt facuti sa porte greutatea lor atarnata? Nu, si atunci cum vrei sa supravietuiasca?
Crede-ma Zamfi, orice peste daca e tratat cum trebuie dupa drill si repus repede in apa, va trai bine merci mai departe fara sa putrezeasca pe fundul apei. Ps: Ovidiu U ...cine te-a pus sa scrii postul ala?!

Sări de informațiile utilizatorului
Locație: Giroc
Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat
. partea cu "salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare"... n-as zice ca se prinde chiar asa, zilnic... hai sa zicem 0.5 - 1Kg pt. "nici o problema"...
Ptr ca doar un peste mare, capital, poate produce pesti care vor ajunge si ei capitali, acestia ducind genele mai departe, si doar un peste eliberat se poate reprinde din nou, mai mare si mai puternic.
De exemplu, daca eu as avea de ales intre un salau de 2 kg si unul de 7 kg, as alege sa-l eliberez pe cel de 7 kg. De ce? Odata ptr ca asa exemplare sunt deja rare, si nu vad rostul sa le raresc mai mult (mai ales ca salai de 2-4 kg nu e o problema de prins in Dunare),
Sau daca as avea sa aleg intre un somn de 6-8 kg si unul de 20 - 50 kg, as lasa pe cel capital inapoi in apa si m-as multumi cu cel "mic"
Interesant. Doar ca vezi tu, ihtiologii considera ca...
Salaul de 7 kile sau 2 kile???
pe la 3,750Kg e optim pentru mai multe aplicatii.. de la frantuzisme, la afumatura
Pentru Software-ul: Burning Board®, dezvoltat de WoltLab® GmbH