Sigur ca da Adi, mai ales dupa ceva driluri cu pesti de spate/ coada, poti face diferenta. Exact ca si cum poti de cele mai multe ori sa spui dupa trasatura la pluta, daca e crap, caras, lin sau scobar. Dar asta numai dupa mai multe trasaturi si capturi, ca sa poti invata diferenta.
In schimb, daca agheti un somn de +1,5 m/ + 25kg de spate cu combo de salau in curent, nu poti tine mai nimica. Somnul se duce fara efort, pleaca continuu, si presupun ca nu simtim nimica in lanseta, gen zvacnituri sau batai de coada. Pestele ia fir continuu si se duce nestingherit, fara sa putem sa-l tinem in loc! Asa ca, parerea mea, e ca poti simti in lanseta daca e prins de coada (de spate mai putin) doar cind reusesti sa-l ti, sa-l intorci, sa-l driluiesti! Este exact ca la plutarit de babusca, cind vin citiva crapi pe locul momit si incep sa se frece din greseala de pluta. Contra, si pleaca ca din pusca! Prins de coada? de aripioara? de spate? Sau chiar de gura? Cel putin eu nu pot sa-mi dau seama, care am patito de citeva ori, mai ales cu amuri, si chiar cu platici la 1,5-2 kile (le vedeam). Plecau continuu fara sa simt vreo zvacnitura sau bataie de coada in fir.
Personal nu am avut inca nici un somn prins de spate sau coada, deci nu cred ca as putea face diferenta. mai ales ca odata m-am si inselat! In Spania, la unul din drilluri care a fost deosebit si diferit de celelalte driluri de pina acuma, eram convins ca somnul sa agatat de coada sau spate, cind a lovit pestele sa-l ameteasca... Dar nu a fost asa, era prins de gura! Insa a fost un somn care s-a zbatut extraordinar, s-a intors pe o parte si se invartea ca un crocodil, eram sigur si de pozitia cum a venit pe lateral, ca era prins de coada. Dar nu a fost asa, m-am inselat. Era prins in gura, dar f agresiv si la o marime de 2,22 m.