Sie sind nicht angemeldet.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

Zoran

ADMINISTRATOR

• »Zoran« ist der Autor dieses Themas

Registrierungsdatum: 9. Januar 2012

• Nachricht senden

1

Donnerstag, 27. Februar 2014, 09:31

Pareri despre spiningul la somn

Salutari baieti!

Dedicat nu numai spiningarilor, doresc sa deschid acest subiect unde sa ne facem ganduri asupra nalucilor pt somn si cum reactioneaza somnul la ele.
In primul rand doresc sa repet ca somnul nu vede bine, sau chiar deloc, mai ales noaptea.
Si inca cateva puncte de plecare pt discutiile urmatoare, pareri personale:
- Somnul pleaca agale la vanatoare, si cand rapeste nu o face ca alti rapitori, tzisnind de la distanta cu viteza mare (de ex ca avatul), metri intregi pina la momeala, ci mai mult absorbind naluca cu putere mare, in timpul atacului scurt
- Somnul ce NU e plecat la plimbare, si sta linistit pe fund, poate fi unul culegator, sau unul rapitor, poate sa atace naluca, sau sa o ignore
- Nu-l prea intereseaza marimea momelii, deci poate fi si una maaare, si una mica, daca e in zona de inhalare, o “ataca”
- Marimea nalucii nu prea are de a face cu marimea pestilor in apa, ci mai degraba undele / vibratiile facute de naluci (adica un vobler de 10 cm cu o frecventa mare de batai poa sa produca vibratii ca un avat de 30 cm, iar o naluca de 15 cm, de ex o guma cu coada mare, poate produca vibrati cu frecventa mai mica, ca un peste mai incet, ranit, de marime 30-40 cm)
- Am vazut in citeva videouri pe net (nu le mai gasesc acuma), cum somni in acvariu sau bazin au inhalat o guma fara carlig, si imediat au si scuipato afara (ceea ce cu un peste viu nu se intampla :) )

Acuma, vreau sa va intreb pe voi, care e parerea voastra:
- cit de repede trebuie sa recuperam nalucile?
- cit de mare sa fie naluca folosita?
- ce bataie sa aibe naluca?
- unde gasim cel mai usor somnii rapitori?
- care vi se pare naluca mai buna? Guma? Voblerul? lingura oscilanta?
- cum trebuie data contra pt a intepa somnii care musca, chiar si pe cei mari?

Astept parerile sau trairile voastre. :noroc:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

anem

Super Moderator

Registrierungsdatum: 19. Februar 2012

• Nachricht senden

2

Donnerstag, 27. Februar 2014, 09:57

[.....]

Astept parerile sau trairile voastre. :noroc:

Zoran, daca ar exista raspunsuri clare la intrebarile de mai sus am avea garantata capturarea somnilor la fiecare iesire.

Din anumite motive personale nu ma voi pune acum sa dezvolt prima parte a mesajului … ci imi voi spune parerea legata de intrebarile puse.

- Nalucile trebuiesc recuperate in functie de activitatea somnilor, de anotimp, de temperatura apei, de curent, de turbiditate, de tipul de naluci folosite plus alte cateva elemente … deci sunt atatea variabile incat ar fi imposibil de dat un raspuns. Si chiar daca am alege anumite variabile care ar inclina balanta clar pentru o recuperare lenta iti pot spune ca am prins somn pescuind dupa avat, la recuperare viteza, in miez de zi, pe apa limpede si la suprafata :nunteleg:
- Eu unul folosesc naluci incepand cu 7cm pana la vreo 15. E adevarat ca pe echipamentul de somn nu pescuiesc cu chestii mai mici de 10cm pentru ca nu reusesc sa le lucrez cum trebuie … dar pescuiesc dupa somn si cu echipamentul de avat :zambet:
- Avand in vedere multitudinea de naluci cu care am prins somn chiar nu exista o bataie preferata. Si aici sunt anumite conditii care te fac sa inclini spre anumite naluci/batai in anumite conditii … dar din nou, regulile au fost incalcate de atatea ori incat nu se poate spune ceva concret.
- Pai in cazul asta iarasi depinde de mai multi factori: zi/noapte, apa limpede/tulbure sau chiar schimbari de nivel ale apei.
- La inceputul anului trecut as fi spus voblerul, acum as spune guma … raspunsul este ca fiecare naluca este mai buna in anumite conditii. Pe timp de noapte e clar ca voblerul mi se pare mai OK in timp ce peste zi, in conditii normale ale apei as tinde sa spun gumele.
- :limba: … aici stiu deja unde bati :rizi: … contra o dai cat de bine poti cu echipamentul pe care il folosesti :rizi:

Cred ca fiecare din intrebarile de mai sus ar merita un subiect aparte … nu de altceva, dar ar fi prea multe de discutat intr-un singur subiect si s-ar creea haos :ochi:
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

3

Donnerstag, 27. Februar 2014, 10:09

...
- :limba: … aici stiu deja unde bati :rizi: … contra o dai cat de bine poti cu echipamentul pe care il folosesti :rizi:

Cred ca fiecare din intrebarile de mai sus ar merita un subiect aparte … nu de altceva, dar ar fi prea multe de discutat intr-un singur subiect si s-ar creea haos :ochi:

Nu prea, aici era vorba in primul rand de viteza, dar si de puterea contrei, chiar repetata!
Si da, putem deschide subiecte pe fiecare punct in parte.
Nu stiu insa de ce, personal sunt de parere ca guma este destul de universala, si in functie de greuattea lestata se oate recupera incet sau repede, sus, intre ape sau pe fund.

PS: cum am scris, punctele expuse sunt pareri personale despre comportamentul somnilor! Si intotdeauna exista si exceptiile care...:ochi:

www.pescuit-la-somn.com

Registrierungsdatum: 2. Mai 2013

• Nachricht senden

4

Donnerstag, 27. Februar 2014, 12:00

- Am vazut in citeva videouri pe net (nu le mai gasesc acuma), cum somni in acvariu sau bazin au inhalat o guma fara carlig, si imediat au si scuipato afara (ceea ce cu un peste viu nu se intampla )
....pai si eu faceam la fel !!..... :ochi:

......punctual :
1 foarte incet cu voblare , gume ,cicade, rotative.....si pompaj la oscilante !! :gandesc:
2 foarte mare... spre mega !! :buaaaah:
3 foarte mare !!! :)
4 in vaduri !!! stand la panda, dupa un opstacol !! :bravo:
5 cea mai buna ??...asta in functie de ......inspiratie de moment a pescarului (nu e o regula) :nunteleg:
6 in functie de bat, mulineta,sfoara carlig in limita sa nu rupi tot !! :soc:
Astept parerile sau trairile voastre.
..septembrie ... pe Dunare , la Stenca ,dunineca dimineata ,crapa de ziua ,dupa 2 lanseuri fara nici un raspuns....ATAC violent !!....contra putin cam tare, ma spariasem rau,
inca somnoros nu-mi dadeam seama ce se intamplase,am contrat din instinct ,si pleaca trenul,si se duce se duce si dupa ce ia aproape tot firul din tanbur ,se opreste :) .
...incep recuperarea ,el vine incet dar vine,pe cand sa savurez venirea,se infurie si o ia inapoi si se duce oprinduse cam in acelasi loc :nunteleg: ,eu am luato de la capat ,incep si
trag si trag,iar el vine incet dar sigur spre mine. Imi dau seama ca singur, nu as avea nici o sansa sa-l scot incep sa strig dupa ajutor...dupa multe strigate (parca eram Tarzan)
somnoros isi face aparitia langa mine un baiat ,care printre doua cascaturi intreaba ..cei ?? cei ?? la care-i raspund printre dinti ..E MARE RAU !!! spriat ma intreaba ??si eu ce
sa fac ?? sti sa prinzi cu mana ??... DA !!! raspunde...bucuranduma la ce va urma, mulinez si dai si dai...si hopa..apare :buaaaah: ..si nu se mai termina ..ma uit la baiat si intreb??
poti !! s-au nu ?? baiatul se schimbase la fata ,il apucase tremuriciu !!! :) :doarecapu: .Reusesc sa-l parchez langa mal si uitandu-ma la baiat spun... prinde-l !! baga-i mana!! :nunteleg:
fa ceva !!! :) .... :soc: tremurand si palid (parca avea in fata un PITBUL) :nu: ...:rizi: zice.. mie frica ! :necajit:.urmeaza un scrasnit si incercand in (prostia mea sa ridic somnul)cu capul
pe mal ,se rupe firul ....iar pestele se intoarce incet dar sigur siiiii !! TE PUP !! PA !! PA!!.Acu totul sa transmis asupra mea :rizi: :rizi: am devenit palid si printre tremurand
strangeam batul, cu toate ca se facuse lumina si lumea incepea sa vina la pescuit (doar era dumineca dimineata) eu plecam spre casa :necajit: necajit de gafa facuta.
P.s una din partidele de :pescuit: in care pestele cel mare ...a scapat :bravo:
lumea vorbeste,si vorbeste,si vorbeste,iar cind nu mai stie ce sa spuna, INVENTEAZA

Registrierungsdatum: 2. Mai 2013

• Nachricht senden

5

Freitag, 28. Februar 2014, 09:40

si imediat au si scuipato afara
.....eu nu mai inteleg nimic :nunteleg: :soc:
:gandesc:
lumea vorbeste,si vorbeste,si vorbeste,iar cind nu mai stie ce sa spuna, INVENTEAZA

informer

Administrator

Registrierungsdatum: 25. April 2012

Beruf: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Nachricht senden

6

Freitag, 28. Februar 2014, 10:34

Ce nu-ntelegi? Nu i-o placut... :rizi: .
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

7

Freitag, 28. Februar 2014, 14:07

Dane, n-ai auzit ca se da contra dupa 5-7secunde (cu DILEI)? :gandesc: Iata ca rușii ne arata cum NU SE FACE.... :rizi:
:noroc:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

8

Freitag, 28. Februar 2014, 16:27

Dane, n-ai auzit ca se da contra dupa 5-7secunde (cu DILEI)? :gandesc: Iata ca rușii ne arata cum NU SE FACE.... :rizi:
:noroc:

Apai, daca nu m-am uitat de 30 de ori la videoul asta.... Iti dai seama cum stam noi sus si nu simtim ca ele moflaie. Cit ii bucata, si ce finutz o ia, parca ar avea experienta de trisat cloncarii de ani de zile. :noroc: Fain viedeo!

www.pescuit-la-somn.com

nadgob

Anfänger

Registrierungsdatum: 27. Januar 2014

• Nachricht senden

9

Freitag, 28. Februar 2014, 19:07

- cit de repede trebuie sa recuperam nalucile? -eu incerc mai multe recuperari(dar prefer pe cea mai inceata)
- cit de mare sa fie naluca folosita?- (in general mari 8-13cm)
- ce bataie sa aibe naluca? - bataie puternica (oricum naluca folosita va dizloca multa apa)
- unde gasim cel mai usor somnii rapitori?- (unde ii vadem cu ochii :) , dar ii caut in zone cu praguri pronuntate am un loc pe Somes unde de la 1.5 m apa cade pe o distanta de 1 m la 4-4.5 m adancime este si locul unde am prins primul somn pescuind expre la somn ,vara ii caut si pe repezisuri in care se afla obstacole )
- care vi se pare naluca mai buna? Guma? Voblerul? lingura oscilanta? - pe lac guma pe rau voblerul (aici sunt subiectiv din cauza ca eu asa am prins ) la lingura inca nu am incercat.
- cum trebuie data contra pt a intepa somnii care musca, chiar si pe cei mari? - tareee , eu ce am prins au fost toti intepati in coltul gurii unde sunt mai multe parti moi , pe lac am avut mai multe rateuri la guma presupun ca din cauza jigului care nu intepa printre dinti .

zamfi

Profi

Registrierungsdatum: 25. Februar 2012

• Nachricht senden

10

Freitag, 28. Februar 2014, 19:48

In primul rand doresc sa repet ca somnul nu vede bine, sau chiar deloc, mai ales noaptea.

Zoran ,daca asta este o parere personala o respect! Daca insa vrei sa impui aceasta "axioma" ... parerea mea este ca gresesti. Am mai spus-o si o mai spun ...natura nu face risipa! Daca nu avea nevoie sa vada nu il inzestra pe musiu cu ochi ...Pai sunt mici! Asa si? Stiu eu becuri mici care lumineaza puternic :rizi: Exemplele sunt multe.
In rest ...raspunsurile in mod normal ar trebui sa difere foarte mult de la apa la apa si de la pescar la pescar . Parerea mea ca nu are nici o relevanta raspunsul "x" sau "y" ...Doar apa ,momentul ,pescarul ,norocul (!) vor da raspunsul la intrebari pentru fiecare in parte.In rest ,ca si topic e misto :bravo:
Scuze ,dar este o parere personala. :noroc:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

11

Freitag, 28. Februar 2014, 20:09

Zoran ,daca asta este o parere personala o respect! Daca insa vrei sa impui aceasta "axioma" ... parerea mea este ca gresesti. Am mai spus-o si o mai spun ...natura nu face risipa! Daca nu avea nevoie sa vada nu il inzestra pe musiu cu ochi ...Pai sunt mici! Asa si? Stiu eu becuri mici care lumineaza puternic :rizi: Exemplele sunt multe.
In rest ...raspunsurile in mod normal ar trebui sa difere foarte mult de la apa la apa si de la pescar la pescar . Parerea mea ca nu are nici o relevanta raspunsul "x" sau "y" ...Doar apa ,momentul ,pescarul ,norocul (!) vor da raspunsul la intrebari pentru fiecare in parte.In rest ,ca si topic e misto :bravo:
Scuze ,dar este o parere personala. :noroc:

Zamfi, nu doresc sa impun o idee, ci doresc sa repet o observatie facuta de multi! In plus, e si o parere personala. Sau prins somni fara ochi, de 2 m mari! Cum iti explici? Sau facut studii in bazine/ acvarii cu gume fara carlig: muscatura somnilor nu venea decit daca guma era in zona mustatilor! Sau, a trecut somnul peste momeala moarta (pelete), s-a oprit si s-a intors sa o culeaga. Nu a vazuto, a simtito cu varfurile mustatilor! Sau facut teste cu pesti de diferite tipuri: cum se stingea lumina, incepea atacul, in primul rand dupa inamici: bibani, cleni, guvizi. Pestii pasnici erau lasati in pace, pina nu mai era nici un rapitor in bazin, apoi treceau la babusti, obletei sau platici! Cum iti explici? Ca-i vede? Parerea mea e ca ii simte diferit, pt ca la urma urmei, toti is cam la fel de argintii! Nu degeaba are mustazile asa de mari. :noroc: ca la DanM. :apl:
Cu nalucile fluo si chartreuse, clar, cu alea pescuiesc 90% toti pescarii, e normal sa aduca mai multe capturi decit alte naluci.
Asta e ca si pe Ebro sau Po: acolo sunt mai mari somnii decit pe Dunare. Da, pe Ebro si Po pescuiesc 2000-4000 de pescari pe an cu pesti momeala de 1-2 kile, pe Dunare, Mures sau alte rauri acestia sunt in nr de citeva zeci. Poate nici atata. E normal ca pe aceste rauri sa se si mentioneze mai multe capturi record, la kile si la numar.

Si, eu nu am zis ca nu vede deloc, ci ca vede prost! Lumina zilei il deranjeaza mult, de aceea rapeste indeosebi noaptea, si mai ales dupa simt, vibratii. Sunt convins ca daca ar vedea bine, ar fi un rapitor mult mai selectiv. :noroc:

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Nachricht senden

12

Freitag, 28. Februar 2014, 20:22

Am mai spus-o si o mai spun ...natura nu face risipa! Daca nu avea nevoie sa vada nu il inzestra pe musiu cu ochi ...Pai sunt mici! Asa si? Stiu eu becuri mici care lumineaza puternic Exemplele sunt multe.

Pai hai sa-ti dau io un exemplu de risipa: daca somnul vede bine cu ochii aia mici inseamna ca natura a facut o MARE risipa cu ochii salailor sau stiucilor. :rizi:
Sunt si eu convins ca somnul vede foarte, foarte prost si nu din presupuneri ci pt. c-am avut unul in acvariu mai bine de doi ani si l-am hranit si urmarit aproape zilnic....
Desigur ca se poate argumenta ca ala ce l-am avut io era orb... sau ca somnii nu vad in acvariu... sau... :nunteleg: .
----

zamfi

Profi

• Nachricht senden

13

Freitag, 28. Februar 2014, 20:23

Da-mi o explicatie:
Mures,ziua, apa limpede ,curent turbionat.Pescuit cu voblerele tip rattlin.Singurele atacuri/capturi veneau DOAR pe culoarea spate negru ,flancuri argintii.Orice alta culoare ,Atentie( ! ) pe acelasi vobler era pur si simplu ignorata...Impreuna cu un amic am prins 9 bucati in aceea dupa amiaza ,TOTI pe aceasi culoare.M-am incapatanat sa nu pun culoarea respectiva ...NIMIC! Am pus culoarea zbang! :bucuros2: Orbu naibii ,da cum stia el sa le deosebeasca !Pareri? Si nu vorbeam aici de SFC... :rizi:

informer

Administrator

• Nachricht senden

14

Freitag, 28. Februar 2014, 20:27

Iti dau o explicatie: argintiul reflecta foarte bine lumina, TOATE lungimile de unda... spre deosebire de orice vobler colorat, ca nu degeaba is oglinzile argintii.
Ai incercat cu un vobler argintiu care NU avea spate negru si n-o mers? Sau cu unu` argintiu care avea spate rosu? :)
----

zamfi

Profi

• Nachricht senden

15

Freitag, 28. Februar 2014, 20:30

Iti dau o explicatie: argintiul reflecta foarte bine lumina, TOATE lungimile de unda... spre deosebire de orice vobler colorat, ca nu degeaba is oglinzile argintii.

Ahaa...Merci.

informer

Administrator

• Nachricht senden

16

Freitag, 28. Februar 2014, 20:54

Ca si completare la ce am spus anterior, poate pare ciudat dar "argintiu" NU este o culoare... sau poate fi orice culoare... :rizi:
Argintiu in ceea ce numim noi voblere "argintii" este o "combinatie" intre o culoare neutra din spatiul alb-negru, sa zic gri foarte deschis si o suprafata puternic reflectorizanta.
Daca pui o folie transparenta galbena peste "argintiu", obtii "gold"... da` nu-i galben. :)
Nu stiu daca m-am exprimat prea clar... veniti la intalnirea din TM si vorbim de cromatica... :rizi: .
----

Registrierungsdatum: 14. Juli 2012

• Nachricht senden

17

Samstag, 1. März 2014, 07:00

Dupa mine exista 2 feluri de somni ,aia care sant nervosi si prosti(astia ataca tot ce misca) si aia care sant precauti si suspiciosi.
Numarul celor din prima categorie este invers proportional cu numarul de pescari.Deoarece nu au sansa de a fi eliberati,pescuitul dedicat pe somn risca sa fie extrem de plictisitor..

Categoria a doua ,ei bine, astia duc specia mai departe.Sant momente in an, cand si ei lasa garda jos.Atunci parca se mai merita sa dai dupa ei,dar nu neaparat.Oricum te gasesc ei pe tine,ca daca accepti ca factorii de mai sus nu ii poti controla,pescuitul devine placere si nu goana dupa trofee..

'''''''''- cit de repede trebuie sa recuperam nalucile?- cit de mare sa fie naluca folosita?
- cum trebuie data contra pt a intepa somnii care musca, chiar si pe cei mari?''''''''''''

In general,viteza nalucilor este bine sa fie medie spre lenta,depinde si de curent.Uneori te poti folosi de curent tinand naluca aproape pe loc.In legatura cu vibratia nalucii ,pot sa spun ca mi-au intrat ,de la gume pin tail pina la cranck-uri ori jointed ,aproape pe orice vibratie.Somnii rapitori ii gasim la locurile de luat masa.Pe rauri le gasesti dupa aglomararile de lipusi,ori mrene sau scobari,sau daca scoti o scoica de pe fund,acolotrebuie insistat.Cea mai buna naluca...???Woblerul ,pentru versatilitate..Cum trebuie data contra??Da obicei si-o da singur,ca la cum ''curenteaza'' in blank,si-o ia instant ..Sant si exceptii...din categoria a doua de somni ,am avut cateva situatii ,cand doar ''pupau'' woblerul ,fara sa il inhaleze.De unde stiu ca erau somni??Dupa faptul ca pe virf la triple am avut cateva bobitze de mucus plus faptul ca a ''inghetat'' toata acctivitatea altor rapitori in zona aia,la ora aia..magica.Un amic o avut reflexul sa intzepe intr-o situatie din asta cu ''pupaturi'' repetate, si a fost unul de vreo 18-20kg,nu mai retin exact'harponat dupa ceafa.
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

geoco

Anfänger

Registrierungsdatum: 16. August 2012

• Nachricht senden

18

Samstag, 1. März 2014, 07:27

Da-mi o explicatie:
Mures,ziua, apa limpede ,curent turbionat.Pescuit cu voblerele tip rattlin.Singurele atacuri/capturi veneau DOAR pe culoarea spate negru ,flancuri argintii.Orice alta culoare ,Atentie( ! ) pe acelasi vobler era pur si simplu ignorata...Impreuna cu un amic am prins 9 bucati in aceea dupa amiaza ,TOTI pe aceasi culoare.M-am incapatanat sa nu pun culoarea respectiva ...NIMIC! Am pus culoarea zbang! :bucuros2: Orbu naibii ,da cum stia el sa le deosebeasca !Pareri? Si nu vorbeam aici de SFC... :rizi:
:gandesc: bine Zafi ....dar aici or fost indeplinite niste conditii care,te avantajeaza pe tine sa-ti sustii punctul de vedere! sunt de acord cu tine! eu cel putin am piticul meu.....ziua+apa limpede=voblere argintii(diferite nuante)! dar hai sa complicam putin,,mai mult,,problema si sa trecem dintr-o extrema in cealalta......noaptea(bezna),apa tulbure....atunci oare el ce mai vede! :doarecapu: ce draci mai vede el cand vizibilitatea este ....adicaaa nu este :zambet: !!! nu cred ca intra in discutie ochii(ce vede) in cazul asta!
:prieteni:
NICIODATA NU SPUNE....NICIODATA!

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »geoco« (1. März 2014, 07:34)

zamfi

Profi

• Nachricht senden

19

Samstag, 1. März 2014, 14:03

Pai eu nu am spus ca somnul se bazeaza doar pe vaz,am spus doar ca vederea joaca si ea un rol in hranirea somnului. Mai ales cand sunt indeplinite anumite conditii ,gen lumina si apa limpede.Ca poate conteaza mai mult alte simturi de acord, insa eu spun ca in momentele in care ataca doar o culoare de naluca inseamna ca vederea are si ea rolul ei ...Daca nu ar vedea ,pai cred ca ar lua acelasi vobler insa indiferent de culoare .Normal ca nu pot compara somnul cu stiuca ,avatul ,etc la ceea ce priveste importanta vederii in hranire. Insa ,daca nu avea nevoie de ochi ,acestia ar fi lipsit cu siguranta. Mai vezi si pozitionarea lor pe capul pestelui comparativ cu ...crapul! :rizi:

informer

Administrator

• Nachricht senden

20

Samstag, 1. März 2014, 14:41

Propun si io un "quiz":

Cine ghiceste ce au in comun animalele de mai jos?
Informatie ajutatoare: toate au ochi! :rizi: :rizi:

----