Dragă oaspete, bine ai venit la: Forum Pescuit la Somn. Dacă cumva ești pt. prima dată pe această pagină, te rog citește tot ce scrie la Ajutor. Acolo îți va fi explicat cum să navighezi prin acest forum. După aceea te poți înregistra pt. a putea folosi toate funcțiunile acestui forum. Folosește formularul de înregistrare Înregistrează-te, pentru a-ți crea un cont de utilizator sau informează-te mai întâi complet și detaliat asupra procesului de înregistrare. Dacă cumva te-ai înregistrat deja, te poți aici autentifica.
Nu discut si cazul cand alunecam si cadem pe lanseta...
Astazi am reusit performanta de a sparge pastila de la inelul de varf la o lanseta Uni-Cat DreamFish2 de 3m.
Desi stiam ca asa ceva nu se face in casa,am tras de lanseta cu un prieten si a cedat firu-l , 0,45mm mono, varful lansetei s-a oprit in tavan
Acum am de reparat si lanseta si tavanul
Lansetele high modul sant sensibile la socuri,la zgarieturi ,la unghiuri negative..Insa nu toate..Blank-ul unei lansete poate fi construit pe un scrim de carbon sau pe un scrim de fibra de sticla.Cele pe scrim de carbon au cea mai mica greutate posibila,sant foarte senzitive,insa sant deficitare la capitolul elasticitate.De obicei pe astfel de blank-uri se fac lansete specializate pe anumite aplicatii.Aceste lansete sant cele mai sensibile la lovituri de corpuri dure sau cu muchii ascutite,sau la unghiuri negative...Blank-urile facute pe scrim-uri de fibra de sticla sant o idee mai grele decat ''vedetele'' pe scrim de carbon,dupa parerea mea la fel de senzitive,si stau mai bine la capitolul elasticitate si rezistenta..Încă nu am o lansetă cu blanc din carbon 98% dar am tot auzit despre rezistenţa foarte scăzută la şoc, etc. Din experienţa voastră la ce trebuie să avem grijă cu aceste lansete? Cât de sensibile sunt de fapt la şocuri, etc? Spre exemplu, dacă o laşi sprijinită de perete şi alunecă într-o parte există riscul să pocnească? Depinde şi de calitatea blancului? .....
Noh,vo trebuit sa umblati la timpul de raspuns.. si nush cum se face ca mi s-a triplat postarea..
salut
cine nu a rupt o lanseta macar, inseamna ca nu a pescuit inca!
eu consider combinatia : fir textil + lanseta carbon, o combinatie periculoasa pentru lanseta! o intepare energica poate duce la ruperea instantanee a "carboanelor"! Am vazut multe cazuri in Delta de pescari novici si plini de ei, care au plecat suparati de la pescuit.
O lanseta pe care nu folosesti fir mai gros decat cel recomandat si care nu a suferit accidente termice sau mecanice ori care nu are defecte de fabricatie (bule de aer in rasina) nu va plesni pe teapa oricat te-ai stradui (cu atat mai putin cu cat ai frana la mulineta stransa mai putin decat maximul inscriptionat pe blank). Nu degeaba producatorii de blankuri dau si puterea sau limitele recomandate de rezistenta ale blankului ci tocmai pentru a preveni asemenea accidente. Intotdeauna e indicat sa respecti firul maxim recomandat de producator pentru un anumit blank sau, cel putin frana mulinetei sa nu o strangi mai mult de acea valoare (presupunand ca pescuiesti intr-o zona puternic abraziva si ai nevoie de fir mai gros).
Pai la ce sa avem grija ? In primul rand sa nu le rupem Glumeam...Pentru o lanseta de spinning o sa-mi dau si eu cu parerea deoarece mi se par mult mai sensibile ca "aracii" de stationar .Modurile ,dupa parerea si experienta mea,de a rupe o lanseta de spinning sunt urmatoarele:
- o rupem in timpul transportului in masina - recomand tuburi de protectie; Atentie cand introduceti lanseta in tub sa nu flexati din greseala varful care va pocni efectiv.
-ne plimbam pe malul apei cu lanseta montata si din neatentie atingem pamantul cu varful lansetei. Varful ,din nou , va pocni.Este recomandabil sa ne deplasam cu lanseta cu varful ridicat.Nu discut si cazul cand alunecam si cadem pe lanseta...
- la o lansare in forta ,agatam in ciulinele/salca/ masina din spatele nostru.Un blanc HM are toate sansele sa pocneasca ...urat.Vezi SC V ...E bine sa ne asiguram ca avem suficient loc in spatele nostru.
- jigul de 10-15 g se agata undeva in fata noastra.Tensionam puternic lanseta,cu nervi , iar intamplarea face va jigul se desface de pe fund si ,fiind apa mica, loveste cu putere blancul. Acesta are sanse mari sa se reteze cu cat batul este mai ...senzitiv na!Nu trageti in lanseta la agataturi! Atentie ca necazul se poate intampla,foarte rar e drept,si cand scapa jigul din peste!
Am văzut asta la pescari experimentaţi, sunt atenţi la fir şi se uită undeva înainte unde intră firul în apă, duc vârful băţului mai în spate de verticala mandrinei şi tensionează. Nu-s atenţi la detaliul ăsta.Dar niste tepe zdravene in mai mult de 90' unghi intre fir si lanseta... face poc.
Cum ziceam mai sus, m-am convins de cateva ori.
Dar niste tepe zdravene in mai mult de 90' unghi intre fir si lanseta... face poc.
Cum ziceam mai sus, m-am convins de cateva ori.
Pentru Software-ul: Burning Board®, dezvoltat de WoltLab® GmbH