Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

anem

Super Moderator

• Autorul acestui subiect este »anem«

Răspunsuri: 3 275

Locație: carpi

• Scrie un mesaj privat

41

27.08.2013, 09:34

O chestie interesanta care m-a pus pe ganduri. Dar m-a pus pe ganduri pentru ca am senzatia ca de multe ori la mine se intampla fix invers.

Mi se pare normal ca odata cu imputinarea firului de pe tambur si cu incalzirea (dilatarea) discurilor de frana aceasta sa fie ceva mai “tare” si sa cedeze firul mai greu dar in cazul meu parca ia fir mai usor atunci cand pestele este mai departe de mine comparativ cu momentele in care pestele este aproape de mal. Adica in cele mai multe cazuri, dupa ce pestele a iesit in larg am senzatia ca frana cedeaza fir prea usor si ma mai ajut de mana, controland tamburul, pentru ca in momentul in care il simt obosit si il aduc spre mal sa fiu nevoit sa slabesc putin frana pentru ca mi se pare prea puternica presiunea pe care o pune pestele in momentele respective.

Ar fi interesant de gasit o explicatie pentru treburile astea. Cert este ca (in cazul meu) niciodata nu am frana reglata la limita de rupere a firului, adica avand fire de 65 sau 80lb este putin cam greu sa ajung la valorile astea cu frana. Cred ca in cel mai “strans” caz sunt cu frana undeva la vreo 3kg, hai maxim 4 atunci cand pestele e in larg si nu vreau sa plece cu mai mult fir (aici nu pomenesc de cazurile in care pun mana pe tambur).
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

42

27.08.2013, 10:22

O chestie interesanta care m-a pus pe ganduri. Dar m-a pus pe ganduri pentru ca am senzatia ca de multe ori la mine se intampla fix invers.
In mod sigur mai sunt si alti factori care influenteaza tensiunea la care mulineta cedeaza fir si este posibil sa aiba o pondere mare... oricum am de gand sa testez treaba asta cu tensiune(incarcare_fir) si probabil o sa fac si-un filmulet... da` poate la iarna, ca pana atunci tre` sa pescuiesc. :rizi:
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Eugen

Știucă

Răspunsuri: 970

Locație: Bucuresti

• Scrie un mesaj privat

43

27.08.2013, 20:07

Pot spune ca o frana reglata la cca 2kgf (trageam fir de pe tambur cu mana fara efort pentru a cobora montura acolo unde era somnul), la un peste de aproape 20kg frana nu a cedat un milimetru de fir, in timp de lanseta Penn era aproape arc. Povestea este de astazi.

Bruno

Șalău

Răspunsuri: 223

Locație: Arad

• Scrie un mesaj privat

44

27.08.2013, 20:46

Pot spune ca o frana reglata la cca 2kgf (trageam fir de pe tambur cu mana fara efort pentru a cobora montura acolo unde era somnul), la un peste de aproape 20kg frana nu a cedat un milimetru de fir, in timp de lanseta Penn era aproape arc. Povestea este de astazi.

O fi fost mort pestele, cam ciudat :gandesc:

Răspunsuri: 118

Locație: Timisoara

Profesia: Tehnician

• Scrie un mesaj privat

45

27.08.2013, 20:55

daca reglezi frana sa "scape" la 5Kg cu tamburul plin, ea va "scapa" la o greutate mai mare cu tamburul golit
Si mie mi se pare ca e invers.de ex la bicicleta forta cu care actionezi pedalele trebuie sa fie mai mare cand ai un pinion mai mare in fata(la pedale) decat daca ai unul mai mic

danmiclau56

Știucă

Răspunsuri: 1 579

Locație: TM

• Scrie un mesaj privat

46

27.08.2013, 20:57

O fi fost mort pestele, cam ciudat
Dn cauza emotilor :o mina pe bat si cealalta pe tambur :nunteleg: 2 -o steaua :bucuros2:
lumea vorbeste,si vorbeste,si vorbeste,iar cind nu mai stie ce sa spuna, INVENTEAZA

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

47

27.08.2013, 21:01

daca reglezi frana sa "scape" la 5Kg cu tamburul plin, ea va "scapa" la o greutate mai mare cu tamburul golit
Si mie mi se pare ca e invers.de ex la bicicleta forta cu care actionezi pedalele trebuie sa fie mai mare cand ai un pinion mai mare in fata(la pedale) decat daca ai unul mai mic
La exemplul tau este vorba de un raport de transmisie de la mare la mic, este altceva.

Dar incearca sa invarti o roata de bicicleta apasand pe capatul spitelor dinspre cauciuc sau pe capatul spitelor dinspre butuc si vezi unde tre` sa apesi mai tare ca sa se invarta... :ochi: .
Poti sa judeci si folosind limite: daca micsorezi atat de mult distanta pana la ax incat ea sa devina zero, poti sa apesi cu toata greutatea posibila si n-o sa se invarta nimic. :)
----

Răspunsuri: 118

Locație: Timisoara

Profesia: Tehnician

• Scrie un mesaj privat

48

27.08.2013, 21:13

si la mulineta tot un fel de transmisie este,o sa incerc "pe viu".

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

49

27.08.2013, 21:17

Mai pot sa dau si alte exemple: ce invarti mai usor la masina, un volan mare sau un volan cu diametru mic? Ce surub insurubezi mai usor cu mana, unu` cu capu` mare sau unu` cu capu` mic? etc. :ochi:
----

Eugen

Știucă

Răspunsuri: 970

Locație: Bucuresti

• Scrie un mesaj privat

50

27.08.2013, 22:08

Cred ca problema se pune usor diferit la multiplicatoare fata de mulinete. Sper sa nu ma intrebati: "Ce-i mai greu? Un kg de plumb sau unul de fulgi?" Tind sa cred ca un "drag" la o mulineta este diferit ca si rezultat fata de un multiplicator, multiplicatorul avand un "drag" mai puternic la aceiasi valoare decat o mulineta. Sa fie "de vina" faptul ca multiplicatorul nu are acel pick-up? Poate sunt eu subiectiv deoarece sunt fan multiplicatoare pentru cloncanit (in ultima vreme cel putin 6 membri ai acestui forum au trecut la multiplicatoare in detrimentul mulinetelor, si nu sunt eu cel "vinovat"). Dorin a renuntat fara pareri de rau la Okuma pl 80 (parca modelul asta erau mulinetele lui).

@ Bruno. Iti dai seama ca nu am masurat cat de stransa este frana multiplicatorului, dar te rog sa ma crezi ca trageam firul destul de usor de pe tambur. Despre greutatea pestelui poate am exagerat (nu l-am cantarit) dar sub 15kg clar ca nu avea. Acum o saptamana cand Dorin l-a prins pe ala cat el de lung, frana era relativ slaba (tot pentru "fugarirea" pestelui in conul de 20 grade si... prea mult fir nu i-a luat de pe tambur (Dorin nu stie, inca, in drill sa infraneze tamburul cu degetul, la nevoie). Acum 2 saptamani am scapat un somn punctabil datorita faptului ca am uitat frana prea slaba (nu cred ca avea mai mult de 1kgf) si in intepatura tamburul a cedat fir :nervos:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

51

27.08.2013, 22:23

Firul de pescuit respectiv forta de tractiune in cazul multiplicatoarelor este aproximativ tangent(a) la tambur deci momentul (denumit si "cuplu") nu este "alterat" de nimic.
In cazul mulinetelor cu tambur fix, o parte din forta de tractiune a pestelui "se consuma" in tendinta de a "smulge" galetul, care determina o modificare de aprox. 90 grade a directiei fortei (cu frecarile/"rezistenta" aferente).
Practic spus, "modelul" este mult mai simplu in cazul multiplicatoarelor. :)
----

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

52

28.08.2013, 09:10

In mod sigur mai sunt si alti factori care influenteaza tensiunea la care mulineta cedeaza fir si este posibil sa aiba o pondere mare... oricum am de gand sa testez treaba asta cu tensiune(incarcare_fir) si probabil o sa fac si-un filmulet... da` poate la iarna, ca pana atunci tre` sa pescuiesc. :rizi:

Si daca o testam diseara? :gandesc:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

53

28.08.2013, 09:11

Si daca o testam diseara?
:rizi:
Te astept. :)
----

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

54

28.08.2013, 09:41

Avand in vedere ca la injumatatirea diametrului de pe tambur sunt in apa circa 100 metri de fir (vorbesc de mulinetele mari de stationar), lungimea acestuia amorseaza cit de cit prin elasticitatea lui fortele ce le dezvolta pestele. Incercati sa prindeti de o creanga ancora monturii si dati contra de la 10 metri. Apoi de la 30 - 60 - 100 - 150 metri, si observati efectul la capatul celalalt al firului.

Informer, daca iti aduci aminte am reglat cu Florin la Mraconia frana de la Atlantis la 5,8 - 6,2 kgf. Liniar! Apoi am incercat cu lanseta de spinning sa ridic 8 kg, si dupa ce sa ridicat partial de pe pamant, ramanind sprijinita greutatea doar pe un colt, frana a inceput sa cedeze si bratele mele tremurau toate.

Anem, parerea mea este ca nu poti controla cu mana pe tambur pestele, si in unele momente se tensioneaza firul ca si cind ai strange frana la 20 de kile. Presupunem ca ai un peste mare care fara prea mare efort iti ia fir de pe mulineta stransa la 4 kile. Tu pui mana pe tambur sa-l stopezi, si asta iti reuseste! Dar, in urmatorul moment pestele da de 2-3 ori din coada si in acel moment, o forta imensa lupta impotriva unei frane stranse la...10? 12? 16 kgf? :gandesc: In afara de asta, sunt convins ca tu nu ai pescuit vreodata cu frana stransa la 4 kgf. Ia-ti te rog un cantar el cu afisaj in gramaj mic (nu-i scump, e vreo 8 euro), si regleaza-ti frana la 3 - 4 - 5 si 6 kgf, vei vedea ce diferente sunt!!! Testeaza, nu ai nimica de pierdut.
Si la urma urmei, ce-i rau in a regla frana perfect la 6 kgf, si astfel nu mai ai treaba cu "opritul" tamburului cu mana?

Voi incerca diseara cu Informer sa vedem diferenta de reglaj la tambur fix si la -100 m, apoi vom testa si "elasticitatea" la 100 m de fir textil la contra. Si daca tat suntem la treaba, vom incerca sa vedem cit de controlat putem opri tamburl cu degetul. :noroc:

Incalzirea franelor la mulinete este des intalnita la pescuitul tonului, unde, pt a avea pe tambur 400 m de fir, se lucreaza cu fire subtiri ce nu pot fi prea tare franate. La o frana de 4 kile-f un ton de 100 de kg ia cu viteza f mare fir, incalzindu-se astfel franele care trebuiesc racite cu apa. Da, unul din colegi trebuie sa toarne apa cu galeata pe mulineta. Trendul actual insa merge spre fire mult mai groase, de 80-100 de lbs, care se pot din start frana cu 8 kgf. Astfel pestele nu poate lua in viteza mare fir, si franele nu se incalzesc. Mai tare, drill-urile se scurteaza la jumatate de timp :relax:
Deci, cu fire groase poti lucra cu frana mai stransa, protejezi franele mulinetei si drill-ul este mai scurt si mai safe!

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

55

28.08.2013, 10:02

Avand in vedere ca la injumatatirea diametrului de pe tambur sunt in apa circa 100 metri de fir (vorbesc de mulinetele mari de stationar), lungimea acestuia amorseaza cit de cit prin elasticitatea lui fortele ce le dezvolta pestele. Incercati sa prindeti de o creanga ancora monturii si dati contra de la 10 metri. Apoi de la 30 - 60 - 100 - 150 metri, si observati efectul la capatul celalalt al firului.
E clar ca sunt amortizate socurile insa tensiunea sa zicem "medie" in fir ramane tot aia indiferent de lungime... sau?!? :nunteleg:
Informer, daca iti aduci aminte am reglat cu Florin la Mraconia frana de la Atlantis la 5,8 - 6,2 kgf. Liniar! Apoi am incercat cu lanseta de spinning sa ridic 8 kg, si dupa ce sa ridicat partial de pe pamant, ramanind sprijinita greutatea doar pe un colt, frana a inceput sa cedeze si bratele mele tremurau toate.
Reglajul franei mulinetei ar trebui facut in conditii cat mai asemanatoare conditiilor din timpul drill-ului.
La rezistenta franei mulinetei se adauga frecarea prin inele, forta necesara deformarii elastice a lansetei etc.
----

anem

Super Moderator

• Autorul acestui subiect este »anem«

Răspunsuri: 3 275

Locație: carpi

• Scrie un mesaj privat

56

28.08.2013, 10:08

[…..]
Anem, parerea mea este ca nu poti controla cu mana pe tambur pestele, si in unele momente se tensioneaza firul ca si cind ai strange frana la 20 de kile. Presupunem ca ai un peste mare care fara prea mare efort iti ia fir de pe mulineta stransa la 4 kile. Tu pui mana pe tambur sa-l stopezi, si asta iti reuseste! Dar, in urmatorul moment pestele da de 2-3 ori din coada si in acel moment, o forta imensa lupta impotriva unei frane stranse la...10? 12? 16 kgf? :gandesc: In afara de asta, sunt convins ca tu nu ai pescuit vreodata cu frana stransa la 4 kgf. Ia-ti te rog un cantar el cu afisaj in gramaj mic (nu-i scump, e vreo 8 euro), si regleaza-ti frana la 3 - 4 - 5 si 6 kgf, vei vedea ce diferente sunt!!! Testeaza, nu ai nimica de pierdut.
Si la urma urmei, ce-i rau in a regla frana perfect la 6 kgf, si astfel nu mai ai treaba cu "opritul" tamburului cu mana?
[…..]

Zoran, am zis mai sus ca in cel mai “strans” caz sunt cu frana undeva la vreo 3kg, hai maxim 4kg cu mari indoieli. Cifrele sunt aproximative si ca punct de reper am anumite momente in care ma chinuiam prin casa sa ridic 2 sticle de 2l de la pamant (chestie pe care nu am reusit-o). iti spun sincer ca nu imi voi lua cantar pentru ca nu ma intereseaza prea mult cifrele, de regula reglez frana la mana in functie de cat de indoita este lanseta iar la nevoie, in timpul drilului.

In ceea ce priveste franarea tamburului cu mana … avem pareri diferite. Adica eu sunt de parere ca se poate controla mai mult decat OK pestele cu mana pe tambur. Ca si exemplu iti dau plecarile unui somn sarit de 2m la vale pe curent (pescuind de pe mal) pe care din lanseta mea nu il pot tine sub nici o forma (de data asta stii si lanseta ca doar ai pus mana pe ea :rizi: ). In astfel de momente il las pur si simplu sa plece pe frana si incet incet aduc lanseta la o pozitie APROAPE orizontala dupa care incep sa pun presiune pe tambur cu mana pana ajung in stadiul in care este aproape blocat si intorc pestele in curent. In astfel de cazuri, aproape toata presiunea exercitata de peste este pusa pe fir si doar foarte putin pe lanseta (care nu e 100% pe orizontala tocmai pentru a profita de elasticitatea ei) si cum firul este de 80lb nu imi fac prea multe probleme.

In cazul in care se decide sa mai loveasca de cateva ori din coada pur si simplu iau mana de pe tambur. Am timp sa fac treaba asta datorita pozitiei lansetei si profitand de aceea mica elasticitate care imi da aceea fractiune de secunda in plus pentru a lua mana de pe tambur.

Stii cum e … fiecare cu parerea lui :ochi:

ps: am fost cu frana mult peste 4kg cu Arctica-ul :rizi: … nu mai retin ce putere da producatorul pe ea dar cert este ca nu am putut sa misc tamburul cu mana si fluturasul am fost nevoit sa il desfac cu un patent. Dar asta a fost un caz special … as zice ca a fost ultima iesire a arcticii pe apa :rizi:
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

57

28.08.2013, 10:10

iti spun sincer ca nu imi voi lua cantar pentru ca nu ma intereseaza prea mult cifrele, de regula reglez frana la mana in functie de cat de indoita este lanseta iar la nevoie, in timpul drilului.

Foarte rau! Macar pt teste... :nunteleg:

www.pescuit-la-somn.com