Sări de informațiile utilizatorului
Locație: Giroc
Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat
In mod sigur mai sunt si alti factori care influenteaza tensiunea la care mulineta cedeaza fir si este posibil sa aiba o pondere mare... oricum am de gand sa testez treaba asta cu tensiune(incarcare_fir) si probabil o sa fac si-un filmulet... da` poate la iarna, ca pana atunci tre` sa pescuiesc.O chestie interesanta care m-a pus pe ganduri. Dar m-a pus pe ganduri pentru ca am senzatia ca de multe ori la mine se intampla fix invers.
Pot spune ca o frana reglata la cca 2kgf (trageam fir de pe tambur cu mana fara efort pentru a cobora montura acolo unde era somnul), la un peste de aproape 20kg frana nu a cedat un milimetru de fir, in timp de lanseta Penn era aproape arc. Povestea este de astazi.
Si mie mi se pare ca e invers.de ex la bicicleta forta cu care actionezi pedalele trebuie sa fie mai mare cand ai un pinion mai mare in fata(la pedale) decat daca ai unul mai micdaca reglezi frana sa "scape" la 5Kg cu tamburul plin, ea va "scapa" la o greutate mai mare cu tamburul golit
Pot spune ca o frana reglata la cca 2kgf (trageam fir de pe tambur cu mana fara efort pentru a cobora montura acolo unde era somnul), la un peste de aproape 20kg frana nu a cedat un milimetru de fir, in timp de lanseta Penn era aproape arc. Povestea este de astazi.
Dn cauza emotilor :o mina pe bat si cealalta pe tamburO fi fost mort pestele, cam ciudat
2 -o steaua
La exemplul tau este vorba de un raport de transmisie de la mare la mic, este altceva.Si mie mi se pare ca e invers.de ex la bicicleta forta cu care actionezi pedalele trebuie sa fie mai mare cand ai un pinion mai mare in fata(la pedale) decat daca ai unul mai micdaca reglezi frana sa "scape" la 5Kg cu tamburul plin, ea va "scapa" la o greutate mai mare cu tamburul golit
.
In mod sigur mai sunt si alti factori care influenteaza tensiunea la care mulineta cedeaza fir si este posibil sa aiba o pondere mare... oricum am de gand sa testez treaba asta cu tensiune(incarcare_fir) si probabil o sa fac si-un filmulet... da` poate la iarna, ca pana atunci tre` sa pescuiesc.O chestie interesanta care m-a pus pe ganduri. Dar m-a pus pe ganduri pentru ca am senzatia ca de multe ori la mine se intampla fix invers.![]()
In afara de asta, sunt convins ca tu nu ai pescuit vreodata cu frana stransa la 4 kgf. Ia-ti te rog un cantar el cu afisaj in gramaj mic (nu-i scump, e vreo 8 euro), si regleaza-ti frana la 3 - 4 - 5 si 6 kgf, vei vedea ce diferente sunt!!! Testeaza, nu ai nimica de pierdut.
E clar ca sunt amortizate socurile insa tensiunea sa zicem "medie" in fir ramane tot aia indiferent de lungime... sau?!?Avand in vedere ca la injumatatirea diametrului de pe tambur sunt in apa circa 100 metri de fir (vorbesc de mulinetele mari de stationar), lungimea acestuia amorseaza cit de cit prin elasticitatea lui fortele ce le dezvolta pestele. Incercati sa prindeti de o creanga ancora monturii si dati contra de la 10 metri. Apoi de la 30 - 60 - 100 - 150 metri, si observati efectul la capatul celalalt al firului.
Reglajul franei mulinetei ar trebui facut in conditii cat mai asemanatoare conditiilor din timpul drill-ului.Informer, daca iti aduci aminte am reglat cu Florin la Mraconia frana de la Atlantis la 5,8 - 6,2 kgf. Liniar! Apoi am incercat cu lanseta de spinning sa ridic 8 kg, si dupa ce sa ridicat partial de pe pamant, ramanind sprijinita greutatea doar pe un colt, frana a inceput sa cedeze si bratele mele tremurau toate.
[…..]
Anem, parerea mea este ca nu poti controla cu mana pe tambur pestele, si in unele momente se tensioneaza firul ca si cind ai strange frana la 20 de kile. Presupunem ca ai un peste mare care fara prea mare efort iti ia fir de pe mulineta stransa la 4 kile. Tu pui mana pe tambur sa-l stopezi, si asta iti reuseste! Dar, in urmatorul moment pestele da de 2-3 ori din coada si in acel moment, o forta imensa lupta impotriva unei frane stranse la...10? 12? 16 kgf?In afara de asta, sunt convins ca tu nu ai pescuit vreodata cu frana stransa la 4 kgf. Ia-ti te rog un cantar el cu afisaj in gramaj mic (nu-i scump, e vreo 8 euro), si regleaza-ti frana la 3 - 4 - 5 si 6 kgf, vei vedea ce diferente sunt!!! Testeaza, nu ai nimica de pierdut.
Si la urma urmei, ce-i rau in a regla frana perfect la 6 kgf, si astfel nu mai ai treaba cu "opritul" tamburului cu mana?
[…..]
). In astfel de momente il las pur si simplu sa plece pe frana si incet incet aduc lanseta la o pozitie APROAPE orizontala dupa care incep sa pun presiune pe tambur cu mana pana ajung in stadiul in care este aproape blocat si intorc pestele in curent. In astfel de cazuri, aproape toata presiunea exercitata de peste este pusa pe fir si doar foarte putin pe lanseta (care nu e 100% pe orizontala tocmai pentru a profita de elasticitatea ei) si cum firul este de 80lb nu imi fac prea multe probleme. 
… nu mai retin ce putere da producatorul pe ea dar cert este ca nu am putut sa misc tamburul cu mana si fluturasul am fost nevoit sa il desfac cu un patent. Dar asta a fost un caz special … as zice ca a fost ultima iesire a arcticii pe apa
iti spun sincer ca nu imi voi lua cantar pentru ca nu ma intereseaza prea mult cifrele, de regula reglez frana la mana in functie de cat de indoita este lanseta iar la nevoie, in timpul drilului.
Pentru Software-ul: Burning Board®, dezvoltat de WoltLab® GmbH