Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

deyu

Biban

• Autorul acestui subiect este »deyu«

Răspunsuri: 120

Locație: Arad

Profesia: Student

• Scrie un mesaj privat

1

10.05.2013, 17:04

Greutatea plumbiilor la pescuitul la clonc

Buna tuturor! :salut:
As vrea ca in acest topic sa discutam despre importanta plumbiilor, forma lor dar mai ales greutatea!
Dupa parerea voastra care e diferenta intre un plumb de 100g sau 200g ata timp cat firul tot in pozitie verticala ramane, credeti ca somnul este deranjat de greutatea sau de forma plumbului? daca da, de ce credeti aceasta ?

Montura mea este alcatuita dintr-un plumb de acest tip (200g) + o biluta de plastic (ca sa nu taie firul textil la soc), un vartej si bineinteles o ancora iar la 8 cm sub ancora un carlig!

Răspunsuri: 109

Locație: Turda

Profesia: tinichigiu vopsitor auto particular

• Scrie un mesaj privat

2

10.05.2013, 18:28

in ultima perioada am navigat pe la rusi si mi a placut totul ....simplitatea lor ...si au capturi dar si ape ..la clonc...interesant :cafea:

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

3

11.05.2013, 11:26

Important este ca montura sa fie pe verticala. In functie de asta alegi greutatea. Forma nu are importanta.

4

11.05.2013, 20:10

conform, cu ce spui Tudore, inseamna ca nu prea conteaza greutatea plumbului?
adica daca pescuiesc pe lac de acumulare si nu am curenti care sa imi devieze montura si nici adancimi mari, pot la fel de bine sa pescuiesc si cu plumb de 50gr si cu plumb de 200 ca nu influenteaza cu nimic trasatura si muscatura somnului??
totusi, nu de multe ori am avut trasatura pe montura cu plecarea firului in lateral si la intepare am intepat in gol de cele mai multe ori - oare un plumb mult mai greu care nu ar fi permis o deplasare atata de usoara a monturii in lateral nu ar fi facut ca somnul sa traga mai decisiv in jos
sau poate sa il sperie?
nu stiu, intreb si eu ca sa ma lamuresc :gandesc:

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

5

11.05.2013, 20:14

Sorry ca ma bag in discutie dar parerea mea-i ca tre` sa folosesti greutatea minima de plumb pentru care montura sta bine (cred ca asta a vrut sa zica si Tudor, ma insel?).
Sincer nu vad nici un avantaj la a avea un plumb mai greu decat ii necesar... nu cred ca "auto-inteparea" in genul pescuitului la crap poate functiona la pescuitul cu plumbul suspendat.
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

sopvalentin

Știucă

Răspunsuri: 624

Locație: Galati

• Scrie un mesaj privat

6

11.05.2013, 20:53

Credeti ca ar fi o problema pt.un somn frumusel, o greutate de 200 sa-l deranjeze in vriun fel sa deplaseze montura in stanga sau in dreapta, eu personal nu cred, aici tine de fiecare cand crede ca e momentul sa intepe pestele .

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

7

11.05.2013, 20:57

Nu cred ca ar fi o problema pt. somn sa deplaseze nici o montura de 400g :) ... DACA vrea s-o deplaseze.
Treaba-i ca daca doar aspira momeala si NU pleaca cu ea, ai sanse mai mari sa sesizezi trasatura cu cat plumbul este mai usor.
----

Eugen

Știucă

Răspunsuri: 970

Locație: Bucuresti

• Scrie un mesaj privat

8

11.05.2013, 21:21

Important este ca montura sa fie pe verticala. In functie de asta alegi greutatea. Forma nu are importanta.

Pe langa asta as adauga faptul ca nu este necesar, la clonc, un opritor care sa protejeze nodul de plumb deoarece plumbul nu are cum sa "socheze" nodul (fie ca-i monofilament ori textil) dar poate4 fi pus unopritor in situatia in care plumbul poate trece de nod (exista monturi in care plumbul este pus deasupra nodului de la inaintas (inaintas care poate fi mai lung sau mai scurt).
Intotdeauna plumbul trebuie "asortat" conditiilor de pescuit astfel, asa cum bine spune Tudor, firul sa stea pe verticala raportat la curentul apei si la momeala folosita.

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

9

11.05.2013, 21:55

Hummm, ce sa spun acuma ? Adiwolf, pe barajele pe care pescuiesti, daca nu e vant, ajunge si un plumb de 50gr caci nu sunt foarte adanci. Adica la o deriva foarte lenta momeala va sta la verticala daca e la 5 m adancime.
Ne mutam acuma pe rauri cu adancimi intre 6 si 20m. Anafore, curenti contrari, trebuie ceva mai greu ca sa stea pe verticala.
Deci totul depinde de conditii, asta vroiam sa spun.
Eu tinand firul in mana simt instant ce se petrece, nu am nevoie sa vad daca s-a deplasat firul la drepta sau stanga inainte sa dau teapa.
Si la clonc nu pun margele sau alte protectii. Filmuletul l-am facut si vedeti acolo ce monturi folosesc.

10

12.05.2013, 07:45

Sunt si eu de parere ca este importanta greutatea plumbilor, in functie de curentul apei, grosimea firului, pana si de puterea vantului...Dupa cum spunea si Zoran, greutatea plumbului difera si in functie de substrat(malos, nisipos, pietris, abundent in flora). La Dunare eu folosesc de 400-450 grame. Larry la Scurta foloseste culisant de 250-300 grame....oare de ce nu de 100 sau 150 grame? :gandesc:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

11

12.05.2013, 07:53

greutatea plumbului difera si in functie de substrat(malos, nisipos, pietris, abundent in flora).
Cred ca mare parte din discutiile anterioare se refera la greutatea plumbilor folositi la pescuitul cu cloncul din barca unde plumbul nu sta pe substrat... :).
----

12

12.05.2013, 08:16

Ok., eu am tratat subiectul la general! Pentru CLONC, greutatea plumbului cred ca depinde de curentul apei, la care un monofilament de 0,7 are o alta suprafata portanta decat un textil de 0,7 mm., astfel ca verticalitatea este data de plumbi cu greutati diferite!
Informer, Happy? :prieteni: ?

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

13

12.05.2013, 08:26

Happy, happy... acu-i clar. :) :bravo:
----

14

12.05.2013, 13:12

multumesc de raspunsuri.
partial sunt lamurit - voi pescui tot ca si pana acuma :zambet:

cornel.s

Șalău

Răspunsuri: 427

Profesia: policalificat

• Scrie un mesaj privat

15

20.06.2013, 19:16

Atat forma cat si greutatea, dar si tipul plumbilor e important la pescuitul somnului. La clonc spre exemplu, forma aceea de torpila permite o frecare mult mai usoara cu apa si o pozitionare a monturii in submersie cat mai fidela fata de conditiile de pescuit. Daca se vor folosi plumbi plati, rectangulari sau cu alte forme colturoase in mod sigur acea montura va capata o oarecare fluturare ( joc ), dar si deviatie de la curs.
La stationar e important sa pescuiesti cu plumbi fixi ca sa nu ai senzatia falsa de "beit and run" si pentru fixarea carligului in gura somnului mai rapida ( efectul autointeparii ).
Bineinteles greutatea e importanta la curenti, submersie, tipul / greutatea monturii, dar si intepare. Plumbul nu trebuie simtit inaintea inteparii, ci numai gura somnului pentru a sti cum sa realizezi inteparea..
Restul e folclor ca istorie n-are cum :bucuros:

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

16

20.06.2013, 20:33

La stationar e important sa pescuiesti cu plumbi fixi ca sa nu ai senzatia falsa de "beit and run" si pentru fixarea carligului in gura somnului mai rapida ( efectul autointeparii ).

Plumbi ficsi da, dar legati cu un mono de vartej, in caz ca somnul pleaca cu montura in urma unei ruperi a firului principal, sa poata sa se elibereze de plumb daca se agatza in crengarii. :noroc:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

cornel.s

Șalău

• Scrie un mesaj privat

17

20.06.2013, 20:40

In conditiile astea ar fi indicat sa nu existe acel vartej ci legatura plumbului sa fie facuta direct pe linie si bineinteles ca firul legaturii plumbului sa fie subdimensionat fata de linie..

johnnie

Oblete

Răspunsuri: 30

Profesia: stresanta

• Scrie un mesaj privat

18

20.06.2013, 21:44

cred ca se leaga monofilamentul de vartej pentru a evita riscul de rupere a liniei sau forfahului prin frecare cu acesta.
Daca iti ajung banii, inseamana ca nu ai suficienta imaginatie

cornel.s

Șalău

• Scrie un mesaj privat

19

20.06.2013, 22:00

cred ca se leaga monofilamentul de vartej pentru a evita riscul de rupere a liniei sau forfahului prin frecare cu acesta.
Da Johnnie, dar in ziua de astazi au aparut opritoarele din cauciuc sau silicon, iar pentru plumb nu-ti trebuie fir gros. N-are de ce sa sau cum sa strice linia. Ii faci o bucla din care prinzi linia cu lat. Daca totusi se vrea eliberarea somnului, legatura plumbului va cadea insa daca e legat de vartej si plumbul agatat bine, in momentul in care se rupe linia acel plumb poate priponii pestele in vreo creanga sau piatra. Daca firele nu cedeaza atunci va ceda pestele.