Săptămâna trecută, de luni de la ora 14:00 până sâmbătă la ora 15, am fost la pescuit la Mureş în zona Deva. Am prins doar un som de 75 cm şi 2,5kg la metoda cu plută legată cu monofilament de rupere în mal. Adâncimea apei-2m, forfah 1,1mm- 2m, plută-150g, plumb-130g, cârlig mustad-4/0, triplă-gryzli 4/0. Ca momeală am folosit râme de ploaie la un metru adâncime . A tras pe la ora 14. Am folosit şi montura de grund cu plută tot la buchet de râme, am dat şi în zona în care am momit pentru plută şi în curent dar

. Pe toată perioada am văzut doar o răpitură seara. Zona în care am pescuit are apă de doi metri pe o lungime de aproximativ 1km în condiţiile în care Mureşul este foarte mic, nu credeam că nu sunt somni mari în zonă. În fiecare dupămasă veneau pescari în zonă, se pescuieşte foarte mult şi din discuţiile cu pescarii se branconează uneori cu plase trase după bărci. Sărea ici colo câte o mrenuţă, nu am auzit o răpitură de ştiucă, avat sau şalău şi la plută am prins doar doi morunaşi şi restul albitură de 5-6 cm. A povestit un pescar că era un somn mare puţin mai sus de locul unde am stat dar a venit un pescar în fiecare zi timp de o lună şi până la urmă l-a executat. A mai prins unul doi somni de 10 şi 7 kg. Povesteau uni cu atâta firesc cum mai demult prindeau cu kilogramele sau chiar zecile de kilograme şi am dedus că merg într-un fel de inerţie fără să pătrundă lucrurile, fără să-şi dea seama că au făcut rău, nu erau golani, sigur sunt şi care ştiu bine ce fac. Trebuie insistat mult pe ceea ce înseamnă să respecţi ce a lăsat Dumnezeu, să nu distrugi, să te limitezi la strictul necesar, să te gândeşti la ce va fii în viitor, să ştii că fără somnii mari şi nu numai somnii ci şi celelalte specii vor dispărea şi cei mici. O apă fără peşti este ca un oraş pustiu. Îmi aduc aminte că am văzut un reportaj despre nişte băştinaşi dintr-o zonă sălbatică şi i-a arătat la pescuit, au prins peşte mult dar nu au ţinut decât strictul necesar restul eliberându-l. Personal, nu cred că suntem pregătiţi să ştim cum se prind peştii mari, mai întâi să ne schimbăm atitudinea şi apoi să avem acces la secrete.