Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

41

25.08.2013, 13:32

pai pana acuma sustineati ca "sforasul" (defapt firul de pescuit tinut in mana) este o metoda ilegala si ca reprezinta un pripon - in timp ce aceeasi montura legata de data asta de o undita si o mulineta, reprezinta pescuitul sportiv ??!!
iar acuma spuneti ca defapt diferenta este doar in a intepa pestele?! ca defapt se inteapa si nu prea?!
Ce este legal sau ilegal nu trebuie sa sustinem tu sau eu ca sa fie asa, asta rezulta din textul legii iar abaterile ar trebui sa fie sanctionate de cei pusi sa faca asta nu de forumuri sau pescari sportivi.
Fiecare este liber sa respecte legea sau s-o incalce pe pielea lui.
Nu stiu daca toata lumea este de acord cu ceea ce ti-am raspuns eu la insistenta de a primi un raspuns referitor la diferenta in cauza, eu mi-am spus doar parerea. :nunteleg:
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

42

25.08.2013, 13:47

Da Adi, hai ca am venit.
Eu tin firul in mana si dau teapa cu mana. Personal nu ma protejez cu nimic, altii isi protejeaza degetele cu degete de manusi taiate pe manusile de gradinarit.
Da se intampla sa ma tai cand dau teapa si pestele e mare. Dar nu m-am taiat nici odata grav. Teapa e mult mai eficace cu mana decat cu lanseta, mana nu are elasticitate. De fapt teapa e foarte discreta si cei care nu cunosc au impresia ca nu ai dat teapa. De aceea Zoran striga la mine pe Rin "teapa Tudore, da teapa" si eu aveam pestele agatat de mult. Cei care dau teapa din lanseta parca cauta sa rastoarne barca. :rizi:
Faptul ca dai teapa cu mana nu necesita gesturi complicate ca sa iai lanseta dupa aia. Trebuie sa fie lanseta inline ca sa nu se poata incuraca firul in inele si sa aibe un suport chiar langa pescar. Deci dai teapa, lasi firul din mana, iei lanseta si incepe drill-ul. Avantajul tinutului firului in mana, cu tamburul mulinetei deschis, e ca poti duce imediat momeala la adancimea unde apare somnul pe sonar. Hai ca am niste filmari cu astea. :noroc:

cornel.s

Șalău

Răspunsuri: 427

Locație: Bucuresti

Profesia: policalificat

• Scrie un mesaj privat

43

25.08.2013, 13:51

sunt putin confuz.... :gandesc:
pai pana acuma sustineati ca "sforasul" (defapt firul de pescuit tinut in mana) este o metoda ilegala si ca reprezinta un pripon - in timp ce aceeasi montura legata de data asta de o undita si o mulineta, reprezinta pescuitul sportiv ??!!
iar acuma spuneti ca defapt diferenta este doar in a intepa pestele?! ca defapt se inteapa si nu prea?!
pai pana la urma cum sta treaba? Tudore, astept si interventia ta!
"Sforasul" asta poate fi considerat un pripon in conditiile pe care le-am mai spus pe celalalt topic si repet, daca este legat la un punct fix, gen: copac, piatra, stanca, s.a. si tine pestele priponit. Adica nu-i permite sa mai ia fir. Atata timp cat il ti in mana, iar contactul pestelui este cu omul direct ( adica celalalt animal ) se considera lupta dreapta. De-asta am insistat sa se faca diferentierea denumirilor. Sforasul este o unealta ce se priponeste pe cand "mosorul" este acceptat in majoritatea tarilor. Nici la noi nu se face tam tam pe seama lui, pentru ca este considerat o unealta folosita de pescarii de subzistenta. Este paupera si de aceea se trece cu vederea faptul ca nu necesita un "bat" (lanseta, undita) pentru manevrarea drilului ( luptei cu pestele ).
Atata timp cat pescuiesti cu firul in mana nu vei avea probleme. Fie ca e linia lansetei, fie linia "mosorului", daca nu sunt la capatul ei mai mult de 2 carlige. Restul sunt puncte de vedere si optiuni individuale.
Restul e folclor ca istorie n-are cum :bucuros:

cornel.s

Șalău

• Scrie un mesaj privat

44

25.08.2013, 13:58

..............Trebuie sa fie lanseta inline ...............
Adica cu linia libera din baitrunner, iar la mulinetele clasice cu pick up-ul lasat peste cap, ca dupa aruncare. Sau frana dezactivata la multiplicatoare.

Adi

Șalău

Răspunsuri: 378

Locație: Stuttgart

• Scrie un mesaj privat

45

25.08.2013, 14:36

inteparea cu firul in mina necesitata o oarecare experienta in prealabil, eu ca incepator la clonc nu m-as incumeta, dar cred insa ca nu as da asa o contra necontrolata incit sa pun
echilibrul barcii in pericol.

@ in ceea ce priveste sforasul, este intr-adevar o metoda veche, am vazut-o cu multi ani in urma la Calafat, chiar la crap , dar numai cu un cirlig si pe cirlig " o jumatate de rosie", se lega de un cracan
se punea o piatra pe cracan si cind cadea piatra pestele era ca si prins..intre timp avind o padure de bete nu o sa-mi vina nici o data ideia sa folosesc asa ceva, ..satisfactia de a fi ales echipamentul
si montura adecvata pentru un anumit stil de pescuit este pentru mine foarte mare.

@si acum citeva cuvinte despre sonar.
Sunt de acord ca se poate prinde peste si fara sonar, si in trecut s-au prins pesti foarte mari si multi fara sonari, accept si afirmatia ca marii pescari nu au nevoie de sonar,
ceea ce insa nu s-a mentionat aici este faptul ca marii pescari stau in majoritate linga o apa mare, merg la pescuit cel putin 200 de zile pe an, cunosc un tronson ca pe buzunarul vestei..
dar cei care nu au ocazia sa mearga asa des la pescuit ce sa faca ?..si poate sint si mai putin meseriasi..

Stima!

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

46

25.08.2013, 14:37

@adiwolf

Se pare ca ai prea ...putina imaginatie :rizi: :noroc:

tudor

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

47

25.08.2013, 14:54

@Adi
Cand dai teapa cu mana barca nu se misca de loc. Eu spuneam despre cei ce dau teapa cu lanseta, ca ai impresia ca se va rasturna barca. Adica au nevoie de un gest atat de amplu ca sa compenseze supletea lansetei.

@cornel.s

Lanseta inline e o lanseta fara inele, firul trece prin blanck.

silure tud 11 08 13 - YouTube

sau glanis combat - YouTube

cornel.s

Șalău

• Scrie un mesaj privat

48

25.08.2013, 15:37

Stiu tipurile alea de lansete Tudor ca decurand m-am pricopsit si eu cu un bat de spinning costier, insa noi vorbim aici despre echipamentul clasic si nu apucam sa epuizam un capitol ca sarim la altul. Acele lansete se folosesc preponderent la pescuitul marin.
La cei ce pescuiesc cambula am vazut, cu multiplicatoare electrice :).
Tre` sa fie super bete daca tensiunea firului este preluata de majoritaea lungimii tronsonului de varf. Plus ca nu te mai incurci cu atata fir tras prin inele.

lele

Biban

Răspunsuri: 104

Locație: Miercurea Ciuc

Profesia: Finisaje in constructii

• Scrie un mesaj privat

49

25.08.2013, 15:51

firul trece prin blanck.

Salut Tudor

Am vazut un filmulet in care lanseta "in line"a cedat de tot la finele drilului :rizi: bine ca pestele era deja obosit...unde era faza in ce oras pe ce apa?
Misto,dar s-a chinuit foarte mult baiatul :bravo:
Munca este pentru aia care nu stiu sa pescuiasca...

Adi

Șalău

Răspunsuri: 378

Locație: Stuttgart

• Scrie un mesaj privat

50

25.08.2013, 15:55

@Adi
Cand dai teapa cu mana barca nu se misca de loc. Eu spuneam despre cei ce dau teapa cu lanseta, ca ai impresia ca se va rasturna barca. Adica au nevoie de un gest atat de amplu ca sa compenseze supletea lansetei.

@cornel.s

Lanseta inline e o lanseta fara inele, firul trece prin blanck.

silure tud 11 08 13 - YouTube

sau glanis combat - YouTube

@Tudor, eu defapt ma gindeam la pericolul pe care totusi contra cu mina il poate implica, infasurarea firului in jurul degetului..din neatentie, exces de zel, etc, desigur ca imi
pot imagina ce senzatie teribila poti avea cind il simti in mina..si colegul de barca inca nici n-a bagat de seama..
unui incepator in ale pescultului in general si al pescuitului la clonc in special nu l-as recomanda..nu se stie niciodata ce sportiv este la capatul celalalt al firului..
Excelente filmele, esti de invidiat pentru Sena.

Fir intins!

tudor

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

51

25.08.2013, 17:38

Stiu tipurile alea de lansete Tudor ca decurand m-am pricopsit si eu cu un bat de spinning costier, insa noi vorbim aici despre echipamentul clasic si nu apucam sa epuizam un capitol ca sarim la altul. Acele lansete se folosesc preponderent la pescuitul marin.
La cei ce pescuiesc cambula am vazut, cu multiplicatoare electrice :).
Tre` sa fie super bete daca tensiunea firului este preluata de majoritaea lungimii tronsonului de varf. Plus ca nu te mai incurci cu atata fir tras prin inele.

Sunt lansete foarte clasice pentru somn. Acum 20 de ani erau lansetele inline numai pentru pescuit oceanic, din barca, la verticala.
De 10 ani se fabrica si modele dedicate somnului la clonc. Sunt chiar foarte multe modele.

tudor

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

52

25.08.2013, 17:43

@lele :

Aia era o batrana lanseta de la Sert, lanseta care nu se mai fabrica de 20 de ani. Catalin nu a putut trage tare de pestele ala din cauza lanstei deficiente. Acum si-a luat si el una tot inline, dar care face fata la orice.
Filmul e putin in aval de Paris, pe Sena.

@Adi,

Pai daca-ti infasori firul in jurul degetului ti-l taie si cu manusa. Deci treaba e sa fii atent sa nu-l infasori.

53

25.08.2013, 18:15

Si eu pescuesuc la clonk in stilul lui Tudor, lanseta in suport aproape in pozitie verticala (sa coboare firul pe langa mine),live-linerul activat, firul in mana(sau cu manusa de gradinarit), ochii pe sonar.Ce m-a facut sa pescuiesc asa si nu direct la bat?....ma mai uit si dupa avioane din cand in cand :rizi: , asa sunt sigur in contact cu momeala ,...si da, teapa data cu mana nu se compara cu niciun(o) nevercrack, wft sau cum s-or mai numi....intepatura este mult mai ferma :gandesc:-parerea mea!
:noroc:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

54

25.08.2013, 18:33

si da, teapa data cu mana nu se compara cu niciun(o) nevercrack, wft sau cum s-or mai numi....intepatura este mult mai ferma -parerea mea!
Asta ai dedus in urma nenumaratelor contre pe care le-ai dat la clonc cu (1) lanseta si cu (2) WFT nevercrack sau? :rizi:

Nu vreau sa intru in detalii de mecanica teoretica in afara de cazul cand asta se cere in mod expres dar lanseta, ca si firul, se tine tot in mana... asa ca daca mana este "rigida" cu firul, va fi rigida si cu manerul lansetei. Cat despre elasticitatea lansetei cred ca este pe deplin compensata de lungimea arcului de cerc pe care il descrie varful ei. Iar daca ati vazut de exemplu lanseta Penn Overseas pe care o foloseste Bruno, m-as gandi de doua ori pana sa spun ca degetul uman este mai rigid... :rizi: .
----

55

25.08.2013, 19:35

Asta ai dedus in urma nenumaratelor contre pe care le-ai dat la clonc cu (1) lanseta si cu (2) WFT nevercrack sau

Asa m-am initiat si asa o sa raman(probabil) deoarece pana acum cand mi-a tras, am intepat, n-am avut ratare, in schimb, din povesti de la alti colegi de pe forum care au avut chiar "trasatura stil agatatura" au "aninat" putin gura mustaciosului, dupa care "pa si pu' la revedere".....raman totusi la convingerea ca "brandul meu" in momentul atacului da contra bine, indiferent de teoria arcului de cerc, si apropo...daca vezi activitate pe sonar mai ai curaj sa dechizi o bere "skol" cu lanseta in mana, sau? :rizi:
:noroc:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

56

25.08.2013, 19:54

raman totusi la convingerea ca "brandul meu" in momentul atacului da contra bine
Cum crezi... dar o concluzie de regula se trage dupa mai mult de cateva partide, cativa pesti si/sau un peste scapat. :nunteleg:
Iti doresc sa-i intepi pe toti cu degetu` si sa nu-ti scape niciodata niciunu`. :)
----

• »bogdanbogdan« a fost blocat

Răspunsuri: 208

Locație: giurgiu

• Scrie un mesaj privat

57

25.08.2013, 19:59

nu va faceti griji, mai ales cei incepatori ca nu faceti fata la sforas.
trasatura seamana extrem de tare cu zvacnitura unui caine mare in lesa. nu va taiati la mana pt ca sfoara e destul de groasa, si nu aveti cum va da degetele peste cap deoarece sfoara se tine in pumnul stang (daca cloncanesti cu dreapta), capatul dinspre carlige al sforasului iese din pumn printre degetul mare si aratator, celalalt capat pe la degetul mic. cand il intepi ridici scurt si ff puternic pumnul, ca si cum ai da o lovitura cu cutitul de jos in sus.

batranii spun ca daca ai prins somn mare la sforas sa pleci acasa, nu trebuie sa mai cloncanesti ca nu vei mai fi in stare sa mai dai unul la fel de mare afara.
drilul n-are nicio treaba cu drilul de la lanseta. e mult, mult mai spectaculos.
e care pe care. forta bruta. adrenalina pura.
daca veti avea somn de macar 50 de kile in sforas, va asigur ca va vor tremura genunchii ca o piftie si veti avea gura iasca dupa ce-l dati afara. hehehe. doar cine nu stie.....

Zoran

ADMINISTRATOR

• Autorul acestui subiect este »Zoran«

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

58

25.08.2013, 20:48

sunt putin confuz.... :gandesc:
pai pana la urma cum sta treaba? Tudore, astept si interventia ta!

Salut Adi, pt mine orice este legat de pom, barca, vapor sau alte obiecte in afara de lanseta se numeste PRIPON, si este pedepsit de lege. Ca o interpretam noi cum ne e pe placul fiecaruia, asta e altceva. Si nu diferenta, ci doar momentul intepaturii il au in comun. :pauza:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

attila

Șalău

Răspunsuri: 282

Locație: Nördlingen/Resita

• Scrie un mesaj privat

59

25.08.2013, 20:58

Hai mai...ce dracu', cand legea spune ca pescuitul se face cu lanseta sau undita (asta la nivel de pescuit sportiv), ce naiba mai facem acum? teoria sforasului? E interzis !!!! Insa daca cineva vrea sa ataseze sforasului o lanseta in capat, atunci e legal. Insa fara lanseta...e braconaj!
Voi ma urati ca sunt altfel, eu va compatimesc ca sunteti toti la fel.

60

25.08.2013, 23:12

nu fac apologia sforasului ca distinsul coleg bogdan, dar.......de aici si pana la a incrimina stilul de pescuit cu montura in mana............
din lege nu am vazut nicaieri specificat acest lucru.
din toate discutiile de pana acuma am dedus ...................................ca fiecare face cum ii place si cum il taie capul iar legea o interpreteaza fiecare cum doreste
oare de ce nu ma mira?
cat priveste subiectul acesta, am vazut ca deja unii colegi de forum s-au "atacat" ca se discuta pe aceasta tema asa ca din punctul meu de vedere este inchis.(cred ca mai important era sa discutam ce facem cu pestele prins cu undita sau "sforasul")

p.s. am pescuit si voi pescui la fel ca Tudor cu montura in mana si habar nu am avut ca sunt braconier.

Subiecte asemănătoare