Ah, nu cred, pescarul n-a avut destula experienta, nu asa multa ca somnul cu care s-a infruntat!

Si mie mi s-ar fi intimplat la fel. Cu cit mai lungi sunt drilurile, cu atit mai mult reușita este de partea somnului.
Parerea mea personala (am subliniat pt a nu se intelege gresit!), este ca la orice specie de peste trebuie folosite accesoriile, echipamentele si metodele adecvate de pescuit acelei specii de peste.
La spinningul greu si adecvat pescuitului la somn, nu rare sunt capturile "accidentale" de salai sau stiuci de 80 - 90 sau peste 1 metru, exemplare care ataca naluci mari, ne-tinind cont de firul gros sau de inaintas.
Invers insa, la pescuitul tintit al salaului sau al stiucii, un somn capital cistiga mai tot timpul drilul. No problem, daca suntem la pescuit de salau. A intrat, a rupt, asta este... Dar daca merg tintit la pescuitul somnului cu linii usoare sau medii, si scap repetat somnii capitali in drill (exemplu generalizat, pe orice apa din Europa), atunci ma consider singurul vinovat.
Si asta o spun din experienta proprie. Nu mi-e rusine sa recunosc, dar cind am plecat de la pescuitul crapului, eram atit de sigur pe experienta mea in drilluri. Crapi sau amuri de 15, 17, 19 sau 20 de kg, n-au fost niciodata o problema. Cu lansete Rod Hutchinson de 3,5 lbs (calitative rau, pretul lor in marci germane a fost de 719,- DM!) si mulinete Daiwa 5000 de crap, am inceput sa numar rateurile. Rateu dupa rateu... Firul textil era de 0,6 mm, insa lanseta si mulineta n-au facut fata. Lanseta n-a putut obosi somnii, iar mulineta n-a avut frina suficient de tare pt stopa goana dementiala a somnilor intepati. Carabinele se rupeau, iar cirligele se dezdoiau! Experienta mea cumulata la pescuitul crapului mare cu boiliesuri timp de 12 ani s-a dus urgent pe pu...lă! Asa ca, am luat-o iar de la-nceput...
De aceea repet,
parerea mea personala: este gresit sa folosim echipamente neadecvate pescuitului la somn. Insa, fiecare este liber sa pescuiască cum doreste si sa acumuleze singur din propria experienta, ani de zile.
Si inca ceva, f important:
Va rog mult, nu mai fiti asa de sensibili la ceea ce scriu, m-as bucura mult daca veniti cu alte pareri sau intrebari, cu exemple si cu explicatii concludente, doar asa poate fiecare pescar sa-si extraga esentele pt apele pe care pescuieste. In acest sens, daca m-am exprimat gresit in ceva, scuzele mele, dar sa stiti ca nu vreau sa judec pe nimeni!