Salut Ovidiu,
Cind m-am interesat prima oara de fir textil pt pescuit la somn, am fost la magazinul de scule de la mine din oras, si mi-au dat un fir alb, de 0,60 mm cu care pescuiau ei si in Spania. Firul are o tractiune de 60 de kg. Cu acel fir am pierdut cele mai multe monturi din viata mea si 2 somni mari la Dunare. Nu spun acuma ca firul este de proasta calitate, dar sunt si mult mai bune! Cu toate ca sau scos in Spania si somni de 80 de kg cu acel fir, insa pe un loc curat, fara agataturi sau praguri.
Suparat din cauza firului de mulinete, m-am hotarit sa-l schimb. Dar ce sa cumpar?, de unde sa stiu care-i cel mai bun? Asa ca mi-am facut rost de 7 fire diferite (5 - 6 metrii din fiecare), le-am masurat cu sublerul electronic dupa care le-am testat rezistenta la frecare. Cum? Am luat o placa de granit, am legat o sticla cu apa de 0,75 litrii si am pendulat sticla pe o distanta fixa pe placa de granit. Am numarat pendularile pina se rupea ata (

) si le-am trecut intr-o lista. Am repetat pendularea de mai multe ori cu fiecare ata si am facut apoi o medie.
Cea mai buna dintre ele, avind in vedere grosime-pret-calitate, am cumparato. Nici cea mai ieftina, nici scumpa, si mai era si Made in Germany
Acum o luna am repetat testul, si cu alte ate, iar in 2 saptamini mai primesc citeva si mai adaug la test.
Aici citeva poze:
Poze test