Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

21

09.04.2013, 21:56

Am ramas dator cu o explicatie si anume ce (cred eu!) ca se aude/simte in apropierea transducerului.

Nu poti ramane tu dator.....poate noi toti de pe forum(parerea mea) :prieteni: ...cred ca ti-i greu cand vezi ca raspunsurile pe masura cunostintelor tale se lasa asteptate...dar...cine stie... :apl: :bravo:
:noroc:

informer

Administrator

• Autorul acestui subiect este »informer«

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

22

09.04.2013, 21:58

Sar`na sefu`, te-ai facut c-o lada de bere... :rizi: :noroc: .
Off topic: frate, daca nu se indreapta vremea asta odata, o iau razna... IAR PLOUA!!!!! :nervos:
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

mark

Biban

Răspunsuri: 140

Locație: Lugoj

Profesia: Inginer

• Scrie un mesaj privat

23

09.04.2013, 22:35

Off topic: frate, daca nu se indreapta vremea asta odata, o iau razna... IAR PLOUA!!!!!
Tot off topic:daca se ingreapta mergi la privata sau la stiuca cu artificiale? nu de alta dar sunt in pana de idei si pana in iunie mai este. :nervos: :doaaamne:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

24

09.04.2013, 22:39

Tot off topic:daca se ingreapta mergi la privata sau la stiuca cu artificiale? nu de alta dar sunt in pana de idei si pana in iunie mai este.
Saptamana viitoare ma bate gandu` sa merg la Secu... dupa care, WE-u` inainte de 1 Mai veau sa merg la Dunare... sper ca apare si apa pana atunci, mai sus de PF2. :)
----

mark

Biban

Răspunsuri: 140

Locație: Lugoj

• Scrie un mesaj privat

26

09.04.2013, 22:54

Sambata a venit un prieten din Moldova Noua,un impatimit al pescuitului la clonc si mi-a spus ca nivelul Dunarii este foarte mic,asta pe langa ploile abundente si vantul care au stricat sezonul pana acum.Speram ca lucrurile vor reveni la normal,
La Secu este balta privata?Care sunt conditiile(specii,tarife,etc)?

informer: mark, o sa mut discutiile astea (maine) intr-un alt topic sa nu-l ruinam pe asta de tot :)... Secu ii langa Resita si-i un lac de acumulare destul de mare, nu-i genu` de balta de campie. Vorbim...

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

27

10.04.2013, 06:27

Citat

Vreau sa incep prin a face o analogie cu simturile omului:
1. Se considera ca omul aude sunete cu frecventa de maxim 20kHz... asta in cazuri speciale pentru ca uzual frecventa maxima este pe la 16kHz si scade odata cu varsta.
2. Se considera ca omul isi poate folosi simtul tactil, adica poate simti vibratii cu frecventa maxima de 1kHz. (1000 de pulsuri pe secunda).

Ce am vrut eu sa spun in raspunsul nr 9, cind am amintit de liliac si balena, este ca nu poti compara omu' cu animalu'. Om fi noi net superiori acestora :zambet: , dar la unele simturi ne bat de la distanta...

Citat

Referitor la auz respectiv "variatii de presiune" tot aia simte si omul. Faptul ca urechea (mecanic + nervos) este capabila sa sesizeze frecvente mai mari in timp ce receptorii tactili din piele sunt capabili doar de frecvente mai mici, nu inseamna ca fenomenul fizic detectat ar fi diferit, tot variatii de presiune se detecteaza.

In ceea ce priveste "auzul" la pesti: aici nu ma pot exprima, odata pt ca nu le cunosc intensitatea de acaparare a sunetelor prin linia de simtz de pe corp, plus ca s-ar putea ca acele vibratzii ce se propaga prin apa sa le simta amplificat si in besica (asa cum am invatzat la scoala de pescuit cind am facut carnetul in Germania) :gandesc: Ceea ce mai stiu, tot de la scoala de "pescuit" din Germania, ca pestii sunt instare sa simta cu aceasta linie cea mai fina unda de vibratie, chiar si a unui peste de la distante mari. In plus, cele mai slabe campuri electro-magnetice si chiar diferentele de temperatura sau de concentratii chimice din apa sunt percepute de aceasta linie laterala. Bășica, care are ca functie principala tararea greutatii pestelui in mediu acvatic si rol respirator, are si rol de amplificator de sunete, si prin legaturi cu anumiti muschi din corp, "sunetele" amplificate sunt transmise astfel la acei muschii care reactioneaza ca atare la anumite zgomote prea puternice sau neobisnuite: FUGA!

Nu stiu nici la linie nici la amplifu din basica cu ce intensitate pot receptiona, si nici o comparatie cu omu' nu am...

Tot asa la sonar, trenurile de impulsuri de 50/83/200/455/800kHz (pe care nu le auziti/simtiti) sunt emise la intervale scurte de timp si frecventa acestor serii este cea care se aude/simte.

No... nu stiu daca am reusit sa ma fac foarte bine inteles, atata am putut.

Nu retin sa fi spus careva dintre noi ca pestii sunt deranjati de undele sonarului la frecventele amintite mai sus. Poate m-oi fi exprimat eu gresit cindva :nunteleg: , dar era vorba de impulsurile acelea mecanice ce se aud si se si simt la sonda, care cu cit puterea aparatului in Wati creste, creste si intensitatea lor (numarul de batai pe secunda se poate regla de obicei din sonar). Cu cresterea watilor creste la sonare si acuratetea imaginii, plus adancimea, ...

Sunt f curios sa vedem ce va iesi la testul cu microfonul! :bravo:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

28

10.04.2013, 07:35

Animalele ne intrec uneori cu mult in ce priveste simturile.
Ce am spus eu este ca nu se poate generaliza la toate simturile si la toate animalele: daca de exemplu vulturu vede f. bine asta nu inseamna ca si cartita vede.
Parerea mea este ca de multe ori se descopera o acuitate deosebita a UNUI animal la un anumit stimul si brusc, toata lumea generalizeaza la totalitatea animalelor mai mult sau mai putin din specia respectiva.
De ex. s-a descoperit ca rechinul este cababil sa detecteze campuri electrice deosebit de slabe sau are o sensibilitate foarte ridicata la compozitia chimica a apei... gata, toti pestii sunt asa... ei bine, io nu cred asta. :)
Fiindca veni vorba de campuri, cel electromagnetic este puternic atenuat in apa, n-as crede sa fie folosit in vreun fel de pesti.
Cum am spus, exista pesti care detecteaza campuri electrice rezultate din activitatea musculara a altor pesti/vietuitoare... tiparul "electric" ii un caz particular de "generator". ;)
Exista speculatii conform carora unii pesti ar fi sensibili la campul magnetic terestru si s-ar orienta folosindu-l da` nu-i ceva demonstrat prea clar, cum de exemplu ar fi in cazul pasarilor... sau cel putin io n-am auzit.
----

anem

Super Moderator

Răspunsuri: 3 275

Locație: carpi

• Scrie un mesaj privat

29

10.04.2013, 08:39

Off topic: frate, daca nu se indreapta vremea asta odata, o iau razna... IAR PLOUA!!!!! :nervos:

inchipuie-ti Costi ca pe aici asa e vremea de vreo luna ... nu trec doua zile fara niste ploi dintr-alea urate de tot de fac praf apele deja crescute ... acum in schimb se anunta incalzirea si disparitia ploilor ... huh, sa speram ...

sunt convins ca ceva simt si pestii in ceea ce priveste subiectul. erau mai multe teori in ceea ce priveste chestiile astea dar nefolosind sonar si nici nu am planuri sa achizitionez vreunul atunci nu am fost interesat sa aprofundez subiectul ...
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

30

10.04.2013, 09:19

Va salut, domnilor!
Dupa parerea mea, undele sonarului pot avea influiente asupra faunei, au fost prea multe situatiile in care ceilalti parametri ce declanseaza apetitul pestelui au fost optimi, dar dintr-o ALTA cauza, n-a tras... Vis-a-vis de om, stiinta inca mai lucreaza si zi de zi apar rezultatele altor studii; avem impresia ca despre noi stim TOTUL, insa cititi mai departe:

"O nouă cercetare a descoperit că unele dintre organele interne ale oamenilor, printre care inima şi plămânii, au capacitatea de a mirosi alimentele şi băuturile.

Receptorii olfactivi, cei care ne permit să simţim mirosuri şi despre care se credea iniţial că există doar în nas, au fost identificaţi şi în alte părţi ale corpului uman, se arată în studiul prezentat de curând la întâlnirea anuală a American Chemical Society, ce a avut loc la New Orleans."
Ce parere aveti? :noroc:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

31

10.04.2013, 09:24

Io-s de parere ca-i amuzanta chestia :rizi: ... adica nah, hai ca mai imi inchipui cumva cum ai putea mirosi cu plamanii da` cu inima mi-e cam greu.... :)
----

32

10.04.2013, 09:55

N-a spus nimeni : CREDE SI NU CERCETA! Uite, acum 30 de ani nu visam la asa o expansiune a tehnologiei, iar acum avem TABLETE, TELEFOANE ANDROID, 4 G..... Iar acum multi ani, pe un mare OM N.Tesla contemporanii il ridiculizau gratuit !
Revenind la cele ce-am scris mai sus, vin cu o completare:
"Cercetătorii au izolat celule sanguine primare din mostre de sânge obţinute de la oameni pentru a vedea cum reacţionează acestea la diferite substanţe chimice mirositoare din diferite alimente. În mod neaşteptat, celulele sanguine acţionau la fel ca un „nas” ce urmăreşte mirosul de pâine proaspătă, deplasându-se spre compuşii mirositori „atrăgători” extraşi din alimente gustoase precum ciocolata.

Schieberle a explicat că „celulele sanguine – nu doar celulele din nas – prezintă receptori olfactivi”.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că aceşti receptori se găsesc şi în alte părţi ale corpului uman, precum inima sau plămânii."
Respect!

macinic

Biban

Răspunsuri: 148

Locație: Bucuresti

• Scrie un mesaj privat

33

12.08.2016, 13:52

Ceva interesant si destul de frumos povestit:
Cum aud pestii ? raspunsul se gaseste in articolul nostru

34

13.08.2016, 07:43

Costi draga io nu ma stiu cu hertzii si kilohertzii,dar vreau sa iti povestesc o faza de pe facebook..

Se facea ca eram proaspat venit de la Dunare si aveam inca in fata ochilor imagini de sonar cu somni la carlig care refuzau ostentativ sa muste.Si vad pe facebook un video similar cu ceea ce inca aveam eu pe retina..un pescar era foarte contrariat zicand ca urca somnul ,dar nu musca..nu stia ce sa faca..Intr-adevar ,in video se vede cum urca somnul ,trece de momeala se hoalba la plumb(avea de fapt ceva cu zornaitori acolo)dupa care,elegant, ii intoarce coada si se duceee..

Mno, io sa il consolez pe bietul coleg de suferinta ii zic ca am patit-o si eu si altii de foarte multe ori..asa ca..asta e..Bun, si ce sa fac??intreaba omul..Pai ce poti sa faci??..daca as sti, as prinde somni la fiecare iesire..insa pentru ca nu stiu ce e de facut, singura optiune este sa pescuiesc in continuare,pina cand o sa urce unul care in secundele alea nu o auzit ca textilul fashaie prin apa, nu simte sonarul, nu o fost intzepat superficial, musai sa aiba ceva gol in stomac sau o doza momentana prea mare de curiozitate sau agresivitate,sau ambele la un loc..

In momentul cand se vor indeplini toate aceste conditii precum si altele de care poate noi habar nu avem, o sa se intimple magia...trasatura sigura,intzepare, dril,etc..

No bun , dupa ce ii zic tipului cele de mai sus ,intervine in discutie altcineva pretinzand ca el detine solutia problemei...pfoaaa...sunt curios nevoie mare..Solutia este facuta publica si consta in ...in inlocuirea liniei de textil cu o linie monofilament...bleah..Cica textilul tras prin apa vibreaza ca si o coarda de chitara si somnii n-ar fi fani Jimmy Hendrix..

Io cuminte nu zic nimic..conversatia continua, se zic tot felul de pareri..pina la momentul in care persoana cu teoria monofilamentului zice ca a invatat de pe acest forum lucruri gresite cum ar fi acela ca din barcile de aluminiu cloncanitul nu ar fi asa de eficient pentru ca tabla rezoneaza.Si tipul zice ca asta nu este adevarat,La care eu il intreb...pai daca somnul este deranjat de zbarnaitul textilului, oare de o coca care rezoneaza f. tare nu este deranjat??Evident raspunsul a fost unul cotit,care nu m-a convins..

Mno m-am obosit sa scriu tot 'romanul' asta ca sa iti zic ca discutii d-astea pot continua la nesfarsit cu argumente din ambele tambere.

In privinta subiectului propus de tine pot sa iti zic urmatoarele..nu stiu cati hertzi simte omul si pestele,dar stiu sigur ca daca pui mana linga o sonda huminbird sbarnaie perceptibil in apa, si daca o simt eu o simt si pestii..La Lowrance nu este atat de puternic zbarnaitul..

Fiind cam pe aceeasi parametrii cred ca o barca cu o coca care nu amplifica suntele este mai eficienta in pescuit.

Si mai cred peste toate, ca momentul magic cand trage hotarat este un cumul de factori intre care dfoarte important , este dispozitia de moment a pestelui plus inspiratia de moment a pescarului..ppoti alege sa joci oleaca momeala si poate sa o ia, sau poate sa plece..poate ca pleaca pentru ca un usor zbarnait in plus ii ridica simtul de conservare la un n ivel oleaca mai mare decat instinctul de hranire sau agresivitate din acel moment..

Zic ' poate' pentru ca nimeni nu stie ce se intimpla prin neuronii pestelui ,in acel moment..
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

35

15.08.2016, 07:13

Io cuminte nu zic nimic..conversatia continua, se zic tot felul de pareri..pina la momentul in care persoana cu teoria monofilamentului zice ca a invatat de pe acest forum lucruri gresite cum ar fi acela ca din barcile de aluminiu cloncanitul nu ar fi asa de eficient pentru ca tabla rezoneaza.Si tipul zice ca asta nu este adevarat,La care eu il intreb...pai daca somnul este deranjat de zbarnaitul textilului, oare de o coca care rezoneaza f. tare nu este deranjat??Evident raspunsul a fost unul cotit,care nu m-a convins..

Gigi, o persoana care intelege doar ceea ce vrea sa inteleaga, ptr mine nu are rost o discutie de genul acesta, cum ai purtato tu cu el:

Diferențe intre barca de fibra/plastic și cele din metal: vara/iarna - căldură/frig - confort/robusticitate...

Se spune ca barcile metalice nu sunt bune pentru pescuitul la clonc. Cei care le au prind somn ca si mine insa. Cred ca somnii nu au citit articolele cu pricina.

Personal am reusit deja prin zgomotul produs in barca sa alung somni de la momeala. Si barca mea nu e din metal...
Am batut cu cloncul pe Dunare si din barca conflabila, si din a mea, si din barca de metal. Nu zic ca somnii nu reactionau cand se cloncanea din cea de metal, dar cu mult mai putin! Iar sunetele aceluiasi clonc toti le-am auzit diferit in cele 2 tipuri de barci: in cele conflabile sau fibra/ plastic pline si curate, iar in cele de metal, cu mult mai estompate.

Nu stiu cum se aude in apa :gandesc: , dar somnii urca si la cloncanitul din barcile de metal. Parerea mea, din ceea ce-am vazut si trait pe Dunare, mult mai putini decat la cloncanitul din celelalte barci.

PS: voi testa la vara inca o data special pt acest lucru :bravo:
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

teo pes

Șalău

Răspunsuri: 304

Locație: buzau

Profesia: pescar normal

• Scrie un mesaj privat

36

16.08.2016, 10:32

Pescuiesc aproape alternativ si din fibra si din aluminiu,niciodata nu am ajuns la un deznodamant in ce priveste rezultatele dupa materialul barcii ,dupa parerea mea nu sunt diferente ce sa afecteze ,dau numai cu firul in mana la adancime ...intradevar textilul ,,canta" indiferent de firma, grosime, textura,si cateodata si plumbul !! :bravo:
VIATA-I GREA DAR TRECE !!!! :bucuros2:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

37

16.08.2016, 20:14

Pescuiesc aproape alternativ si din fibra si din aluminiu,niciodata nu am ajuns la un deznodamant in ce priveste rezultatele dupa materialul barcii ,dupa parerea mea nu sunt diferente ce sa afecteze

Perfect de acord! :bravo:
Iar apropo de barcile metalice, normal ca daca scapi ancora din mana si cand pica pe tabla faci un zgomot de se aude pe-o raza de 10Km, n-o sa atragi pestii :rizi:... DAR ASTA E ALTCEVA, nu-i nici un fel de "vibratie" sau"amplificare" sau "denaturare" sau... a sunetului produs de clonc.
Si eu as paria ca daca stai frumos pe posterior si dai din mana (cu cloncu` in apa, adica) nu-i nici o deosebire in ce barca esti.

Mno m-am obosit sa scriu tot 'romanul' asta ca sa iti zic ca discutii d-astea pot continua la nesfarsit cu argumente din ambele tambere.

Gigi, ceea ce-am scris mai demult in legatura cu ce aud si ce nu aud pestii (si dealtfel scrie si-n articolul postat de Macinic) nu-s pareri personale ci sunt fapte argumentate si determinate stiintific de altii mai destepti ca mine.
Asa ca degeaba vine X ori Y si sustine ca pestii aud ultrasunete pt. ca el n-o prins atunci si atunci... asa si io pot sustine de ex. ca somnii trag mai bine in lunile cu R pt. ca io asa am prins... ma crezi? :rizi:
----

38

16.08.2016, 21:46

Lasa ca mai gresesc si oamenii de stiinta, sau nu descopera ei chiar tot..
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

39

17.08.2016, 22:09

Lasa ca mai gresesc si oamenii de stiinta, sau nu descopera ei chiar tot..

Fara indoiala ca mai gresesc si nu descopera sigur tot....
Da` nu ma pot abtine sa nu zic ceva si atentie, NU FAC REFERIRE LA NICI O PERSOANA ANUME SI IN NICI UN CAZ DE PE ACEST FORUM!!!
Prea am impresia ca in tara asta a noastra se considera ca orice meserie "se fura" si nu se invata, ca muncitoru` "Dorel" ii intotdeauna mai destept ca ingineru` lui, ca teoria n-are nici o valoare numa` practica ii importanta s.a.m.d.
Nu cred ca lumea asta o ajuns tehnologic unde e prin observatii empirice / aleatoare ori din cunostintele bunicului si nici nu cred ca aia care angajaza cu bani de bani orice roman care are cunostinte aprofundate in vreun domeniu, chiar exclusiv teoretice, is chiar idioti....
Parerea mea... :)
:noroc:
----

40

18.08.2016, 06:02

Costi eu nu sunt savant din ala superobiectiv,dar stiu un lucru..e atat de avident ,incat o ajuns zicala.Cica..'''''pisica cu clopotzei, nu prinde soareci'''..deci, daca e sa imi aleg un echipament , caut sa aiba cat mai putini clopotzei..