eu nu as trasa liniile alea de pro si contra atat de adanci ...
nu vreau sa intru in polemica, dar ai scris niste chestii care … care …
P.S.1 Sunt utilizator de multiplicator (printre foarte putinii de pe acest forum, sau chiar din Romania) si nu aiurea am trecut la multiplicatoare
Nu ai idee cate persoane folosesc multiplicatoare in Romania Eugene. Sunt (si nu putini) oameni care pescuiesc aproape exclusiv cu echipament prevazut cu multiplicator si il folosesc intr-o maniera care depaseste cu mult lasatul firului sub barca sau intinderea firului pentru a planta vreo montura cu barca sub un copac.
P.S.2 Oricand as putea sa ma iau la" tranta" cu oricare utilizator de mulineta si ii demonstrez LIVE ca multiplicatorul este superior la aceiasi lanseta, acelasi fir si aceiasi montura.
Daca vom avea ocazia sa ne intalnim atunci facem un pescuit la avat … tu cu multiplicator si eu cu mulineta normala. Sau facem chiar un spinning la somn de pe mal pe timp de noapte … ocazie cu care vei vedea ca nu in toate cazurile multiplicatoarele sunt superioare mulinetelor normale.
P.S.3 Oare de ce in pescuitul oceanic (se stie ca un peste oceanic cum ar fi rechinul, tonul etc etc) unde peste la 1/3 din greutatea unui somn "munceste" mai bine, pescarii folosesc cu preponderenta multiplicatoare? De tampiti?!
Intrebarea asta nu necesita raspuns!
Daca te uiti putin mai atent pe net vei vedea ca exceptie facand pescuitul la trena dupa marlini, toni uriasi sau rechini nu se prea folosesc multiplicatoarele. Iar multiplicatoarele pe care le folosesc baietii aia la trena (butoiase le mai zic

) nu prea au mare lucru in comun cu multiplicatoarele folosite la somn. In rest, atunci cand vine vorba de spinning, VJ sau alte multe tehnici ce nu implica trena, vei vedea ca in proportie de 90% se folosesc mulinetele de spinning, care in mare parte sunt Stella-uri, Saltiga-uri si Catalina-uri.
Cum am scris mai sus, eu nu as delimita chiar in halul ala diferentele dintre multiplicatoare si mulinete. Este normal sa lauzi ceea ce iti place dar nici sa faci litera de lege nu este OK
numai bine …
ps: ai dreptate Eugene, multiplicatorul exista dinaintea mulinetelor de spinning si este un stil nou in Romania, nu in general.

...